25 Νοεμβρίου 2011

Βίντεο: Η NASA στέλνει το "Curiosity" στον Άρη

Το Σάββατο στις 17:02 ώρα Ελλάδος θα ξεκινήσει απ' το Cape Canaveral το ταξίδι του για τον Άρη το αμερικανικό όχημα "Curiosity" το οποίο είναι 6 φορές μεγαλύτερο από τα προηγούμενα, "Spirit" και "Opportunity", που βρίσκονται στον Άρη από το 2004.

Για τη Nasa αυτή η αποστολή είναι η πιο δύσκολη που έχει κάνει μέχρι τώρα και ελπίζει να λύσει το μυστήριο για το αν υπήρχε κάποτε νερό και συνεπώς ζωή στον Άρη.
Επειδή το όχημα MSL (Mars Science Laboratory) είναι αρκετά μεγάλο, σχεδόν σαν ένα Mini Cooper, η προσγείωσή του δεν θα γίνει με airbags όπως των προηγούμενων δύο, αλλά με ειδικό όχημα (ουράνιο γερανό - Sky Crane). Το πιθανό σημείο προσγείωση είναι μια ελλειπτική περιοχή ακτίνας 20 χλμ και είναι 6 φορέ μικρότερη σε σχέση με τις περοχές μέσα στις οποίες μπορούσαν να προσγειωθούν τα προηγούμενα δύο MSL. Αυτό έγινε ώστε το "Curiosity" να προσγειωθεί μέσα στον κρατήρα Gale που εικάζεται ότι πριν από 3,5 δις χρόνια που εμφανίστηκαν οι πρώτοι ζωικοί οργανισμοί στη Γη, καλύπτονταν από θάλασσα μιας και τότε ο Άρης ήταν πιο "υγρός". Ως γνωστόν ο πυθμένας μιας αποξηραμένης θάλασσας είναι το καλύτερο σημείο για να ψάξουμε αποδείξεις ζωής και οι επιστήμονες ευελπιστούν να βρούνε τις αποδείξεις στα πειράματα και τις μετρήσεις που θα κάνει το "Curiosity" στα δύο χρόνια (τόσο κρατάει ο πυρηνοκίνητος κινητήρας του) που θα κινείται μέσα στον τεράστιο κρατήρα.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο της ΝΑΣΑ για το ταξίδι, την προσγείωση και τις έρευνες του "Curiosity":