08 Νοεμβρίου 2011

Süddeutsche Zeitung: Ο Παπανδρέου σκόνταψε στις πελατειακές σχέσεις και στο κόμμα του

DW: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα

«Ιδού η Ρόδος», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου σχολίου της Frankfurter Allgemeine Zeitung για την Ελλάδα: «Το αποτυχημένο πόκερ του Παπανδρέου, που θα του επέτρεπε μια αξιοπρεπή αποδέσμευση από το αξίωμά του, έχει μια ευεργετική παρενέργεια. Αποκαλύπτει στα μάτια όλων των Ελλήνων και του κ. Σαμαρά ότι η παραμονή της χώρας τους στην ευρωζώνη δεν συνιστά πια μια αυτονόητη πραγματικότητα. Αυτή η διάσταση φαίνεται ότι ‘ξύπνησε’ τους εμπλεκόμενους. Ο κ. Σαμαράς επαναλάμβανε μέχρι τώρα ότι το κόμμα του, εάν έρθει στην εξουσία, θα κυβερνήσει καλύτερα από τον Παπανδρέου.

Τώρα, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Ο Σαμαράς πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του.»
Και η εφημερίδα υπογραμμίζει:

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμη για πολλά χρόνια την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της. Θα διατηρηθεί όμως η κυβερνητική σταθερότητα και η ετοιμότητα των μεταρρυθμίσεων στη χώρα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;

Η σταθερότητα στη βουλή, την οποία θα διασφαλίσει η μεταβατική κυβέρνηση, θα καταστεί μόνιμη μόνον σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει εις βάρος της κυβερνητικής σταθερότητας. Δηλαδή μόνον εάν η κυβέρνηση συνασπισμού δεν δέχεται συνεχώς και δημοσίως τα πυρά των ενδοπαραταξιακών διενέξεων των δύο κυβερνητικών κομμάτων».


Ο Παπανδρέου σκόνταψε στις πελατειακές σχέσεις και στο κόμμα του

«Κυβέρνηση έσχατης λύσης», χαρακτηρίζει τη μεταβατική κυβέρνηση που πρόκειται να σχηματιστεί στην Ελλάδα η Süddeutsche Zeitung: «Οι Έλληνες έχουν συνηθίσει στις προεκλογικές υποσχέσεις που δεν εκπληρώνονται ποτέ από τους πολιτικούς τους. Εκείνο που δεν γνωρίζουν, που δεν έζησαν μέχρι τώρα ήταν η διάθεση για συμβιβασμό, απαραίτητο για μια κυβέρνηση συνασπισμού.»

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η μεταβατική κυβέρνηση θα μπορούσε κάλλιστα να σχηματιστεί πριν από ένα χρόνο ή πριν από μήνες, αλλά «ο Σαμαράς δεν ήθελε να αναλάβει τις ευθύνες του» και καταλήγει: «Η νέα κυβέρνηση θα αξίζει τα συγχαρητήριά μας, εάν καταφέρει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και της ΕΕ. Αυτό όμως περνάει μόνον από τη διασφάλιση περισσότερης δικαιοσύνης στην κατανομή των επιβαρύνσεων. (…) Ο Παπανδρέου καθυστέρησε πολύ να ‘τα βάλει’ με τους θρασείς φοροφυγάδες και το κατεστημένο των εργατοπατέρων στα συνδικάτα. Αυτό αμαυρώνει τον ηρωικό απολογισμό της διακυβέρνησης Παπανδρέου.»

«Παπανδρέου ο Ευρωπαίος που δεν τα κατάφερε», είναι η εκτίμηση της Die Zeit για τον πρωθυπουργό που υπογραμμίζει: «Όταν ανέλαβε την εξουσία πολλοί Έλληνες τον αντιμετώπιζαν σαν μέρος του προβλήματος. Διότι ο πατέρας του Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αυτός που στη δεκαετία του ’80 άρχισε τη συσσώρευση των χρεών που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή.

Ο Γιώργος Παπανδρέου διατήρησε κατά τη διάρκεια της διετούς κρίσης την αυτοκυριαρχία του. Δεν έχασε ποτέ το θάρρος του, και ήταν πεπεισμένος ότι μπορεί να τα καταφέρει. Σκόνταψε όμως τελικά στα ισχυρά, πελατειακά συμφέροντα, στα εχθρικά σε μεταρρυθμίσεις συνδικάτα, που αποτρέπουν κάθε αλλαγή, στις διάφορες συντεχνιακές ομάδες που γραπώθηκαν γερά στα προνόμιά τους και στο κόμμα του, που γίνεται όλο και πιο άτολμο.»

Πηγή: Deutsche Welle