21 Δεκεμβρίου 2011

Δυσφορία βουλευτών για την περίπτωση των «11»

Την έντονη δυσφορία της εκφράζει και η πλειοψηφία των βουλευτών όλων των κομμάτων, για τον τρόπο που χειρίστηκε ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου οικονομικών τις μειώσεις στις καταθέσεις βουλευτών, γεγονός που μέχρι να ξεκαθαριστεί, ρίχνει σκιά στο σύνολο των 300.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας δήλωσε ότι «δεν μπορούν να υπάρχουν σκιές σε ένα ευαίσθητο θέμα που αφορά όλους μας. Οι ορκωτοί λογιστές να καλέσουν αυτούς τους 11, να εξετάσουν την κάθε περίπτωση χωριστά και αν διαπιστωθεί πως υπάρχει πρόβλημα να επιληφθεί άμεσα η Επιτροπή Ελέγχου των πόθεν έσχες. Πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις στον ελληνικό λαό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση της βουλευτή της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή που υποστήριξε ότι «οι 11 βουλευτές πρέπει να δώσουν στοιχεία στη Βουλή. Άρα όφειλε η Βουλή για να προστατεύσει το πολιτικό σύστημα και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά, πρώτα να ολοκληρώσει τον έλεγχο και εν συνεχεία να δημιουργούνται ερωτηματικά που προσβάλουν και την κοινωνία κι εμάς τους έντιμους φορολογούμενους βουλευτές».

Αίσθηση μάλιστα προκαλεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζικές καταθέσεις των βουλευτών ελέγχονται φέτος για πρώτη φορά, ενώ η διαπίστωση των 11 περιπτώσεων φαίνεται ότι δεν προέκυψε κατά τον επίσημο έλεγχο του πόθεν έσχες το 2010, αλλά σε πρόσφατο επανέλεγχο που διενεργήθηκε μετά το θέμα που ανέκυψε για διερεύνηση καταθέσεων βουλευτών στην Ελβετία.

Ενδεικτικό είναι επίσης, ότι για την υπόθεση των 11 βουλευτών δεν είχαν ενημερωθεί όλα τα μέλη που απαρτίζουν την επιτροπή ελέγχου οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, ενώ ακόμη και τα ίδια θεωρούν ότι ο έλεγχος δεν είναι επαρκής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι «οι θεσμοί και τα εργαλεία που υπάρχουν για τον έλεγχο του πόθεν έσχες είναι ανεπαρκείς και τον καθιστούν εντελώς αναποτελεσματικό. Για την περίφημη υπόθεση των «11», αν και μέλος της επιτροπής δεν γνωρίζω τίποτα σχετικό και στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα ζητήσω ενημέρωση και εξηγήσεις».

Η επιτροπή που ελέγχει τα οικονομικά των κομμάτων και των βουλευτών αποτελείται από εννέα μέλη, εκ των οποίων έξι είναι βουλευτές που εκπροσωπούν όλα τα κόμματα και τρεις δικαστικοί από το Συμβούλιο της επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τον Άρειο Πάγο, ενώ ο έλεγχος γίνεται από 12 ορκωτούς λογιστές.

Πάντως με εξαίρεση την περίπτωση του Άκη Τσοχατζόπουλου –κατόπιν των αποκαλύψεων και για τη δήλωση του 2009 - διαχρονικά τα πορίσματα για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πολιτικών δε διαπιστώνουν παραβάσεις του σχετικού νόμου.

ΣΚΑΪ