21 Δεκεμβρίου 2011

Εθνική Τράπεζα: κάλεσμα στους εργαζόμενους για μείωση μισθών

Κάλεσμα στο σύλλογο εργαζομένων της τράπεζας, απηύθυνε η διοίκηση της Εθνικής, με στόχο την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του πιστωτικού ιδρύματος κατά 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Με την επιστολή που απέστειλε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης, καλούνται οι εργαζόμενοι να προσέλθουν για συζητήσεις τις επόμενες ημέρες και όχι «αργότερα από τις 12 Ιανουαρίου», ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή» για τον περιορισμό των δαπανών λειτουργίας της.

Η διοίκηση της τράπεζας υπογραμμίζει την αναγκαιότητα των μέτρων που πρέπει να ληφθούν, ενόψει του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου (PSI) και των προβλέψεων που θα διενεργηθούν βάση της διαγνωστικής μελέτης της Blackrock στα δανειακά της χαρτοφυλάκια.

Επιπλέον, επισημαίνονται και οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία στηρίζει την Εθνική με ρευστότητα και έχει ζητήσει τη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Στόχος της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί ο περιορισμός τους κατά 150 εκατ. ευρώ στη μητρική και κατά 50 εκατ. ευρώ στις θυγατρικές του ομίλου.

Πηγές από την τράπεζα αναφέρουν ότι εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι για την εξοικονόμηση πόρων από άλλες πηγές πέραν του μισθολογικού κόστους, ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν γίνεται οι επιπτώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων.

Βέβαια, προσθέτουν ότι ένα μεγάλο μέρος της μείωσης του κόστους λειτουργίας θα προέλθει αναγκαστικά από τα μισθολόγια, λόγω της υψηλής συμμετοχής τους στις συνολικές δαπάνες.