05 Δεκεμβρίου 2011

Πανηγυρίζει όλος ο πλανήτης: Κυβέρνηση στο Βέλγιο μετά από συζητήσεις 1,5 χρόνου...

Σε συμφωνία κατέληξαν έξι βελγικά κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, βάζοντας τέλος στο παγκόσμιο «ρεκόρ ακυβερνησίας» των 540 ημερών -και ενώ οι Βρυξέλλες δεν έχουν γλιτώσει την πίεση των αγορών.

Πρωθυπουργός θα είναι ο Σοσιαλιστής Έλιο ντι Ρούπο (στη φώτο τον βλέπετε να κουνάει την αχλαδιά ή να πνίγει το κουνέλι κ.λπ), επικεφαλής των μαραθώνιων διαβουλεύσεων των τελευταίων ημερών για την κατάρτιση του κυβερνητικού σχήματος, και η ορκωμοσία της συνολικά 13μελούς κυβέρνησης αναμένεται να γίνει την Τρίτη.

Όπως ανέφερε η απερχόμενη αναπληρώτρια πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης Λορέτ Όνκελινξ, στον κυβερνητικό συνασπισμό θα συμμετέχουν τα κόμματα των Σοσιαλιστών, των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων -κάθε ένα από τα οποία είναι χωρισμένο σε γαλλόφωνο και φλαμανδόφωνο κόμμα.

Η σύνθεση της κυβέρνησης αποφασίστηκε στις πολύωρες διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (έχοντας ξεκινήσει από το βράδυ της προηγούμενης). Το παλάτι ανακοίνωσε πως η τελετή της ορκωμοσίας θα γίνει το μεσημέρι της Τρίτης.