05 Δεκεμβρίου 2011

Γκ.Ιβάνοφ: Περιμένουμε από την Ελλάδα να σεβαστεί την απόφαση της Δικαιοσύνης

[Περιμένουν να φτιάξουμε μια χρονομηχανή και να γυρίσουμε πίσω στο 2008 να μην πούμε ότι θα ασκήσουμε βέτο; Γιατί δεν κατάλαβα να δικαιώθηκαν για κάτι άλλο: Το δικαστήριο τους είπε Κακώς σας άφησαν έξω τότε αλλά να ξέρετε ότι θα σας το ξανακάνουν στο μέλλον

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία με το να αντιταχθεί στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι μία καθαρή επιβεβαίωση και δίνει επιπλέον διεθνή αναγνώριση στην πολιτική της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο πρόεδρος, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

«Η Δημοκρατία της Μακεδονίας ζητά αυτό που ζήτησε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης από την Ελλάδα: σεβασμό και αποτελεσματική εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας ως το μόνο έγγραφο που ρυθμίζει τις διμερείς σχέσεις. Αντί να αντιτίθεται, η Ελλάδα θα πρέπει να στηρίξει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, βάσει της Ενδιάμεσης Συμφωνίας» είπε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο κ.Ιβάνοφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Χάγης ότι η ΠΓΔΜ δεν παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία με την απόρριψη των ενστάσεων της Ελλάδας.

«Αυτή η ευθύνη είναι βασική πολιτική της Μακεδονίας. Θα συνεχίσουμε να σεβόμαστε πλήρως την Ενδιάμεση Συμφωνία. Σεβόμαστε το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με εποικοδομητικό πνεύμα και καλή πίστη και θα λάβουμε μέρος στην διαδικασία για την εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης» τόνισε ό Ιβάνοφ.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει την ίδια ευθύνη για την Ενδιάμεση Συμφωνία και θα πρέπει να σεβαστεί την απόφαση της Χάγης.