19 Δεκεμβρίου 2011

Άυριο στη Νέα Επίδαυρο η Επέτειος 190 ετών από την Α’ Εθνοσυνέλευση του Ελληνικού κράτους

Εκατόν ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την έναρξη της Α' εθνοσυνέλευσης του Ελληνικού κράτους, στις 20 Δεκεμβρίου του 1821, στη Νέα Επίδαυρο Αργολίδος.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση, αφιερωμένη στο συγκεκριμένο γεγονός, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου.


Στη φετινή εκδήλωση τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος του Σώματος, Γρηγόρης Νιώτης. Από την πλευρά της κυβέρνησης παρέστη ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκπροσώπησε ο βουλευτής Αργολίδος Γιάννης Ανδριανός, η καταγωγή του οποίου είναι από τη Νέα Επίδαυρο.

Στις ομιλίες τους, τόσο οι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, όσο και ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και ο δήμαρχος Επιδαύρου Κώστας Γκάτζιος αναφέρθηκαν στην ιστορική σημασία της Α΄ Εθνοσυλεύσης του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους, αλλά και στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η χώρα μας, λόγω της οικονομικής κρίσης σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες των αγωνιστών της Ελευθερίας θα πρέπει να αποτελέσουν φωτεινό παράδειγμα για να βγει η χώρα και η κοινωνία από τα σημερινά αδιέξοδα.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Νιώτης ανακοίνωσε ότι ύστερα από πρόταση των βουλευτών της περιοχής, την οποία αποδέχθηκε ο πρόεδρος της βουλής, στο εξής οι εκδηλώσεις που θα γίνονται για την Α΄ Εθνοσυνέλευση θα τελούν εξ ολοκλήρου υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι το πρώην δημοτικό σχολείο της Νέας Επιδαύρου, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα του 19-ου αιώνα, Ερνέστο Τσίλλερ, θα συντηρηθεί και θα μετατραπεί σε μουσείο, στο οποίο θα παρουσιάζονται σπάνια ντοκουμέντα από την Α΄Εθνοσυνέλευση. Στο χώρο αυτό θα συνεδριάζει, τιμής ένεκεν, μια φορά το χρόνο, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Το Ιστορικό της Α' Εθνοσυνέλευσης

Αρχικά είχε οριστεί από τον Δημήτριο Υψηλάντη το 'Αργος σαν τόπος για την εθνοσυνέλευση. Οι «πληρεξούσιοι» ή «παραστάτες» ορκίστηκαν στην παλαιά εκκλησία του Αη Γιάννη του 'Αργους και τελικά αποφασίστηκε η Εθνοσυνέλευση να πραγματοποιηθεί στο χωριό Πιάδα, σημερινή Νέα Επίδαυρος. Οι εργασίες της άρχισαν στις 20 Δεκεμβρίου 1821 και έληξαν στις 16 Ιανουαρίου 1822.

Στην Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου γράφτηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, ορίστηκε ο τρόπος της προσωρινής λειτουργίας του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους και ψηφίστηκε την 1η Ιανουαρίου 1822 το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος», έργο του Ιταλού Βιντσέντζο Γκαλλίνα μαζί με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και τον Θεόδωρο Νέγρη. Σε αυτό το Σύνταγμα, ορίστηκε και το εθνικό σύμβολο, η ελληνική σημαία. Το Σύνταγμα που ψηφίστηκε προέβλεπε προστασία των ατομικών ελευθεριών, την αντιπροσωπευτική αρχή καθώς και τη διάκριση των εξουσιών. Ορίστηκε ότι η «Διοίκησις» θα γινόταν από το «Βουλευτικόν» και το «Εκτελεστικόν», ενώ το «Δικαστικόν» θα ήταν ανεξάρτητο όργανο. Η απονομή δικαιοσύνης προβλεπόταν από τα «Κριτήρια» (τα δικαστήρια).

Στην εθνοσυνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (Ανατολική χέρσος Ελλάδα και Δυτική χέρσος Ελλάδα όπως ήταν χωρισμένη), καθώς και από τα νησιά Ύδρα, Σπέτσες και Ψαρά.

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία στην Α' Εθνοσυνέλευση έλαβαν μέρος και οι Παπαφλέσσας, Αναστάσιος Πολυζωίδης, Ασημάκης Φωτήλας, Πανουργιάς, Αναγνώστης Δεληγιάννης, Χριστόδουλος 'Αχολος, Νικόλαος Βιλαέτης και άλλοι.