Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με άρθρο του στα Νέα, επανέρχεται στη συζήτηση για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες απολογισμού του κυβερνητικού έργου της διετίας και να προχωρήσει η εκλογή νέου προέδρου από τη βάση.
Παράλληλα, αναφέρεται σε εννέα «στρατηγικούς στόχους» για να ανακοπεί -όπως λέει- «η πορεία προς τη φτωχοποίηση, τη στασιμότητα, την ταπείνωση, την αναξιοπρέπεια και την υπονόμευση του εθνικού μας μέλλοντος».
Στο άρθρο του ο κ. Χρυσοχοΐδης ζητά να ξεκινήσουν αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων οι διεργασίες για την εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση.
«Οι διαδικασίες απολογισμού του κυβερνητικού έργου της διετίας πρέπει να ανοίξουν άμεσα. Ακόμα και αν η κομματική γραφειοκρατία δεν το επιθυμεί, αμέσως μετά τις γιορτές προτείνω να ανοίξουν οι διαδικασίες. Να προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με ό,τι προβλέπεται από το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, σε απολογισμό, εκλογή νέας ηγεσίας από τη βάση και ανασύνθεση της παράταξης».
Επίσης, επαναλαμβάνει ότι «το ΠΑΣΟΚ διέρρηξε τη σχέση του με την πολιτική και ιδεολογική του παράδοση». «Δεν μπορούμε να μην αναγνωρίζουμε αυτή την απλή αλήθεια. Δεν μπορούμε να πολιτευόμαστε ως να μην έχουμε αντιληφθεί τι συμβαίνει μέσα στην κοινωνία. Να μην αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα και να μη λέμε την αλήθεια. Χωρίς αμφιβολία το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε ιδεολογικά γυμνό και πολιτικά απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει μια τέτοιου μεγέθους κρίση. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος» σημειώνει.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «οφείλουμε να συγκρουστούμε με όλες τις δυνάμεις που αποτελούν πηγή ανασφάλειας και κοινωνικής αδικίας: τη συντηρητική λαϊκίστικη Δεξιά και την αδιέξοδη Αριστερά», τονίζοντας ότι «και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ να αγωνιστούμε ενάντια σε ιδεοληψίες που αναπαράγουν φαινόμενα σύγχυσης και καθυστέρησης: είτε τον κάλπικο κοινωνισμό είτε τη νεοφιλελεύθερη απόκλιση».
Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρεται σε εννέα «στρατηγικούς στόχους» για «να ανακοπεί η πορεία προς τη φτωχοποίηση, τη στασιμότητα, την ταπείνωση, την αναξιοπρέπεια και την υπονόμευση του εθνικού μας μέλλοντος» και για τη θεμελίωση «μιας Ελλάδας που αξίζει στους Έλληνες».