Την άμεση ανάγκη να υπάρξει υψηλή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να μειωθεί κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ, επισημαίνει η 165σέλιδη έκθεση αξιολόγησης που παρέδωσε ο Πολ Τόμσεν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Προστίθεται ότι στην περίπτωση που χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να διασφαλιστεί «η ιδιωτική διοίκησή τους».
Η έκθεση είναι απόρρητη μέχρι τη Δευτέρα, οπότε συνεδριάζει το ΔΣ του ΔΝΤ προκειμένου να αποφασίσει για την εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους της Κυριακής η έκθεση , το Ταμείο καλεί «τις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές αρχές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού», δηλαδή την καθολική συμμετοχή των ιδιωτών, καθώς χωρίς το γενναίο «κούρεμα» το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Πηγή που γνωρίζει το παρασκήνιο, ανέφερε στην εφημερίδα ότι στην έκθεση «αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακά βήματα στην υλοποίηση του προγράμματός της, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, και αυτό παρά τη σοβαρή μείωση του ΑΕΠ το 2010 και το 2011».
Επίσης, ο κ. Τόμσεν υποστηρίζει ότι η άμεση πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές αφορά τον φορολογικό τομέα. Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, στην έκθεση επισημαίνεται η σημασία της προώθησής τους για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, ενώ τονίζεται ότι «η Ελλάδα δεν έχει ακόμα καταφέρει να συγκεντρώσει μια κρατική μάζα μεταρρυθμίσεων, ώστε να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα».
«Συνολικά οι ελληνικές Αρχές κατάφεραν να θέσουν ξανά το πρόγραμμα σε τροχιά (on truck), αν και παραμένουν υψηλοί κίνδυνοι στην εφαρμογή του, όπως η επιδείνωση του κλίματος στην Ευρωζώνη. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υλοποιηθεί το πρόγραμμα για να ελαστικοποιηθούν οι κίνδυνοι αυτοί (risks)» υπογραμμίζεται στην έκθεσή του κ. Τόμσεν.
Newsroom ΔΟΛ