12 Δεκεμβρίου 2011

Ταξιδάκι στις ΗΠΑ οι Αβραμό-Άρη... και πήξε εσύ ηλίθιε

[Και θα μας πούνε ότι το Ίδρυμα Ωνάση τους πλήρωσε τα έξοδα... σίγουρα, αλλά δε νομίζουμε να πλήρωσε και τα έξοδα των γραμματέων και φαρισαίων που κουβαλάνε μαζί τους...]

Η σύνθετη, πολύπλευρη, ταραγμένη πραγματικότητα εν μέσω επαναπροσδιορισμών και ανακατατάξεων στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί το θέμα της νέας μεγάλης έκθεσης του Θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση που εγκαινιάστηκε την περασμένη βδομάδα στο Ωνάσειο Μορφωτικό Κέντρο, στο Μανχάταν.
Ο ΣΚΑΪ βρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης που τιτλοφορείται «Μετάβαση στον Χριστιανισμό: Η Τέχνη στην Ύστερη Αρχαιότητα, 3ος-7ος αιώνας μ.Χ.», και θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 14 Μαΐου 2012. Ειδικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος ενώ μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων του Ιδρύματος Ωνάση ήταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο βουλευτής της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος. Από την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη ταξίδεψαν ως επίσημοι προσκεκλημένοι εκπρόσωποι ελληνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ο ΣΚΑΪ εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από τον ανταποκριτή του στην Αμερική, Θάνο Δημάδη.
Η έκθεση «Μετάβαση προς τον Χριστιανισμό» επιχειρεί να αποκαλύψει μια περίοδο αξιοσημείωτης και μάλλον απρόσμενης δημιουργικότητας στον ελληνικό κόσμο της Ύστερης Αρχαιότητας. Συγκεντρώνει περίπου 170 αντικείμενα που προέρχονται από μουσεία της Ελλάδας, της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ανάμεσά τους, σημαντικά έργα τέχνης που δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ πέρα από τα ελληνικά σύνορα, καθώς και πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα που εκτίθενται για πρώτη φορά παγκοσμίως.

Την έκθεση διοργανώνουν από κοινού το Θυγατρικό Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση (ΗΠΑ) και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με την ακαδημαϊκή υποστήριξη μιας συμβουλευτικής επιτροπής από το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πρίνστον.

«Οι εκθέσεις που διοργανώνει το Ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη εντάσσονται σε ένα γενικότερο σκεπτικό να προβληθεί ο Ελληνισμός σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχουν δυστυχώς άλλες δομές του ελληνικού κράτους για να υποστηρίξουν την πολιτιστική διείσδυση και την υπενθύμιση της ουσιαστικής πραγματικότητας της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου.

Η έκθεση συνοδεύεται από πλήρως εικονογραφημένο κατάλογο, ενώ καθ’ όλη τη διάρκειά της το Θυγατρικό Ίδρυμα Ωνάση προσφέρει στο κοινό δωρεάν ξεναγήσεις και διαλέξεις από ειδικούς μελετητές. Επιπλέον, ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής επιμόρφωσης (e-learning) θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.onassisusa.org.