Ο πρωθυπουργός (Πρώτος Υπουργός) της Σκωτίας Αλεξ Σάλμοντ κατηγόρησε σήμερα, σε ανοικτή επιστολή του που μετέδωσε το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Press Association, τον συντηρητικό Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι βλάπτει τα σκωτσέζικα συμφέροντα προβάλλοντας αντίθεση σε μια αλλαγή της συνθήκης στις Βρυξέλλες.
Η άρνηση του Κάμερον να συνεργαστεί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στην αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης για τη θέσπιση αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων, πυροδότησε αντιδράσεις εντός της Βρετανίας.
Ο Σάλμοντ, του οποίου το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο, το Μάιο του 2011, προσάπτει στον Ντέιβιντ Κάμερον ότι μπλόκαρε τη συνθήκη την Παρασκευή χωρίς προηγουμένως να έχει συζητήσει το θέμα αυτό με το Εδιμβούργο.
Κατηγόρησε τον Κάμερον ότι διέπραξε λάθος αλλάζοντας τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, χωρίς να διαβουλευτεί επ' αυτού με τους συναδέλφους του, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, χωρίς να συνομιλήσει με τις τοπικές κυβερνήσεις του Εδιμβούργου, του Κάρντιφ(για την Ουαλία) και του Μπέλφαστ (για το 'Ολστερ) .
Η Σκωτία και η Αγγλία ενώθηκαν το 1707, με την Πράξη της Ένωσης. Από το 1999, κατόπιν δημοψηφίσματος, διαθέτει το δικό της κοινοβούλιο και τη δική της κυβέρνηση που έχουν περιορισμένες εξουσίες.
Ο Αλεξ Σάλμοντ κατηγόρησε τον βρετανό πρωθυπουργό ότι «ηγείται τώρα μιας διαιρεμένης κυβέρνησης, έχοντας μηδενική αξιοπιστία στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και όπου τα συμφέροντα της Σκωτίας έχουν πληγεί σημαντικά» .
Η θέση του Κάμερον στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών αναζωπύρωσε τις έριδες στην κυβέρνηση συνασπισμού, όπου οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους.
Οι δηλώσεις του Σάλμοντ διατυπώθηκαν όταν ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, ευρωπαϊστής και ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεσή του κατά της θέσης αυτής το Σαββατοκύριακο.
Ο Κλεγκ δήλωσε σήμερα στο BBC «πικρά απογοητευμένος», εκτιμώντας ότι τώρα υπάρχει ένας αληθινός κίνδυνος να δει τη Βρετανία «απομονωμένη και περιθωριοποιημένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» .