Σε δημοσιονομική ένωση με αυστηρά κριτήρια για την εξάλειψη των ελλειμμάτων –όπως επεδίωκαν Βερολίνο και Παρίσι- συμφώνησαν οι 17 χώρες της Ευρωζώνης, και άλλα 6 κράτη μέλη τη ΕΕ, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής.
«Όχι» στην αλλαγή από τη Βρετανία και την Ουγγαρία, ενώ Τσεχία και Σουηδία τόνισαν ότι θα περάσουν την συμφωνία από την έγκριση των κοινοβουλίων τους.
«Πολύ θετική» χαρακτήρισε την έκβαση των συνομιλιών της Συνόδου Κορυφής, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Ο κ. Ντράγκι έκανε λόγο για βάση που θα οδηγήσει σε μια πιο πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και χαρακτήρισε την συμφωνία πολύ χρήσιμη στην παρούσα συγκυρία.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μετάσχει στις προσπάθειες της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι δήλωσε ότι η νέα συμφωνία στην οποία έχουν κατ' αρχήν καταλήξει οι ηγέτες θα περιλαμβάνει 23 κράτη της ΕΕ.
«Απαράδεκτοι» οι όροι που έθεσε η Βρετανία για αλλαγή των συνθηκών δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.
Ο κ. Σαρκοζί είπε ότι η νέα συμφωνία θα εστιαστεί στα 17 κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ, ενώ τέθηκε διορία έως το Μάρτιο για να κυρωθεί.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε ότι θα θέσει βέτο σε οτιδήποτε βλάπτει τα βρετανικά συμφέροντα.
Παρίσι και Βερολίνο επεδίωκαν και τα 27 κράτη - μέλη να υποστηρίξουν τις αλλαγές στις συνθήκες για την επιβολή αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους, αλλά η Βρετανία έθεσε κάποιους όρους που δεν έγιναν αποδεκτοί από τον γαλλογερμανικό άξονα.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν έκανε δηλώσεις.
Η συμφωνία αναλυτικότερα:
Σύμφωνα με τo Eυρωπαϊκό Συμβούλιο η νέα συμφωνία κινείται σε δύο βασικούς άξονες:
- Δημοσιονομική ενοποίηση και ενισχυμένο συντονισμό στην οικονομική πολιτική
- Την ανάπτυξη σταθεροποιητικών εργαλείων ικανά να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμες προκλήσεις
Το προσχέδιο της κατ’ αρχήν συμφωνίας προβλέπει επίσης αυστηρούς κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος των χωρών της ευρωζώνης. Έτσι, τα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 0,5% του ΑΕΠ.
Η επιβολή των ποινών για τους παραβάτες θα είναι αυτόματη εκτός εάν η ενισχυμένη πλειοψηφία των χωρών μελών (75%) αποφασίσει να μην επιβληθούν οι ποινές αυτές.
Το προσχέδιο προβλέπει επίσης επίσπευση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) από τον Ιούλιο του 2012 -παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό EFSF για έναν χρόνο- με κεφάλαια 500 δισ. ευρώ και δυνατότητα λειτουργίας ως τράπεζα.
Ακόμη προαναγγέλλονται αλλαγές στο PSI, «καθώς η πρώτη προσέγγιση είχε αρνητική επίδραση στις αγορές» κάτι που πιθανότατα σημαίνει ότι δεν θα ξανασυμμετάσχουν ιδιώτες πιστωτές σε διάσωση κράτους όπως στην ελληνική περίπτωση.