«Έχουμε ένα κοινό νόμισμα και θα πρέπει να είμαστε περισσότερο πειθαρχημένοι για να παραμείνει το ευρώ επιτυχές», λέει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απαντώντας στο ερώτημα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt πώς εξηγεί στα παιδιά του την ευρωκρίση. «Τους λέω επίσης ότι τα προβλήματα που έχουμε σήμερα δεν προέρχονται από το ευρώ, αλλά από την ανεύθυνη στάση ορισμένων κυβερνήσεων και των αγορών».
Ευρωζώνη χωρίς Ελλάδα;
Στο ερώτημα αν είναι πιθανή μια ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν απαντά: «Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της τότε είναι αδιανόητο. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να το εξετάσουμε. Θα ήταν ωστόσο ένα κακό μήνυμα προς τις αγορές αν η ευρωζώνη χάσει ένα από τα μέλη της».
Ο πήχης των προσδοκιών από τη Σύνοδο Κορυφής στις 8 και 9 Δεκεμβρίου βρίσκεται ψηλά. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μίλησε στην εφημερίδα για αυτά που περιμένει από τους ευρωπαίους ηγέτες: «Η Σύνοδος Κορυφής έχει ξεχωριστή σημασία. Μπορεί να είναι σημείο καμπής και να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια δημοσιονομική συμφωνία, που θα εγγυάται περισσότερη σταθερότητα, ανάπτυξη, πειθαρχία, ευθύνη, σύγκλιση, αλληλεγγύη και έλεγχο».
«Ειδική συμφωνία» Γαλλίας και Γερμανίας;
Ο πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε και για το ενδεχόμενο οι 27 να μην επικυρώσουν την αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και κατά συνέπεια Γερμανία και Γαλλία να προχωρήσουν σε ειδική συμφωνία εντός ευρωζώνης: «Θα προτιμούσα σε κάθε περίπτωση την αλλαγή των Συνθηκών αντί των διακρατικών ειδικών συμφωνιών. Μια νέα δομή θα δημιουργούσε νέα πολιτικά, θεσμικά και νομικά προβλήματα. Ενδέχεται να αποδυναμώσει ή ακόμα και να διχάσει την ΕΕ».
Ενισχυμένη πλειοψηφία και όχι ομοφωνία
«Η απόφαση αν μια χώρα θα λάβει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ESM δεν θα έπρεπε πια να προαπαιτεί ομοφωνία μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης", τόνισε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μιλώντας για τις άμεσες προτεραιότητές του. "Η Κομισιόν είχε πει εδώ και καιρό ότι αυτό είναι παράλογο. Θα έπρεπε να αρκεί η ενισχυμένη πλειοψηφία. Επίσης οι επενδυτές θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως αυτή συμφωνήθηκε για την Ελλάδα, θα ισχύσει μόνο για την Ελλάδα».
skai.gr/Deutsche Welle