Μετά την παγκόσμια κινητοποίηση για να σωθεί η ζωή της Σακινέχ Αστιάνι που είχε καταδικαστεί για μοιχεία σε θάνατο δια λιθοβολισμού το 2006, τώρα η δικαιοσύνη του Ιράν εξετάζει τρόπους αλλαγής της ποινής της, οι οποίες αφορούν όχι το αν αλλά το πώς θα θανατωθεί!
Η εκτέλεση της Αστιανί ανεστάλη το 2010 εξαιτίας της διεθνούς κατακραυγής. Τοπικός δικαστικός αξιωματούχος είχε δηλώσει τότε ότι ο λιθοβολισμός της Αστιανί ανεστάλη λόγω «επιφυλάξεων ανθρωπιστικού χαρακτήρα», αλλά δεν είχε απέκλεισε την πιθανότητα να εκτελεστεί.
Τώρα, η ιρανική δικαιοσύνη επανεξετάζει την ποινή της Σακινέχ, που ενδέχεται τελικά να απαγχονιστεί. «Οι ειδικοί μας εξετάζουν την ποινή της Αστιανί για να εξακριβώσουν εάν μπορούμε να εφαρμόσουμε την ποινή ενός ατόμου που έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού μετατρέποντάς την σε θάνατο δι' απαγχονισμού», δήλωσε ο Μαλίκ Ατζντάρ Σαριφί, επικεφαλής του δικαστικού σώματος στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν.
Ο σύζυγος της Αστιανί είχε δολοφονηθεί το 2005 και κατόπιν ένα δικαστήριο είχε καταδικάσει τη γυναίκα, μητέρα δυο παιδιών, διότι έκρινε ότι είχε «παράνομη σχέση» με δύο άνδρες. Γι' αυτό είχε καταδικαστεί στην ποινή του θανάτου δια λιθοβολισμού το 2006.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε χαρακτηρίσει την ποινή της Αστιανί «βάρβαρη». Το Βατικανό είχε απευθύνει έκκληση για επιείκεια. Η Βραζιλία της είχε προσφέρει άσυλο. Η υπόθεση επιδείνωσε ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Τεχεράνης με την Δύση. Δύο δημοσιογράφοι της γερμανικής εφημερίδας Bild am Sonntag είχαν συλληφθεί τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς διότι πήραν μια συνέντευξη από τον γιο της Αστιανί χωρίς άδεια-εξέλιξη που έδωσε μια ένδειξη του πόση σημασία δίνει η Τεχεράνη στην υπόθεση.
Οι αρχές του Ιράν απορρίπτουν τις επικρίσεις περί παραβίασης δικαιωμάτων στην υπόθεση αντιτείνοντας ότι εφαρμόζουν τη σαρία, τον ισλαμικό νόμο.