14 Δεκεμβρίου 2011

Υποσχέσεις για ρευστότητα από τον Χορστ Ράιχενμπαχ... για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μιας και για ν' αναπτυχθούν ούτε σκέψη

Υποσχέσεις για τη χορήγηση γρήγορης ρευστότητας στην αγορά έδωσε την Τρίτη το βράδυ ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, συζητώντας σε δείπνο εργασίας που είχε με παράγοντες της ελληνικής οικονομίας.
Στο δείπνο που οργάνωσε το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο ήταν παρόντες μεταξύ άλλων ο κ. Χάρης Κυριαζής, αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ο κ. Δ. Ασημακόπουλος, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, οι κ.κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης και Γ. Κούστας, εκπρόσωποι της Ενωσης Εφοπλιστών, ο κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, και ο κ. Κ. Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Στη συζήτηση η κάθε πλευρά έθεσε τα δικά της αιτήματα. Η πλευρά των εμπόρων έθεσε το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος και της ρευστότητας στην αγορά, για τα οποία ο κ. Ράιχενμπαχ είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον κ. Κορκίδη «δώσε κουράγιο στους συναδέλφους σου» διότι πρόκειται να επιταχυνθεί η υλοποίηση του ΕΣΠΑ, οι τράπεζες θα ανακάμψουν σύντομα σε διάστημα λίγων μηνών και όχι ετών, όπως λέγεται, ενώ ανέφερε ότι θα περάσει η ρευστότητα στην αγορά για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και όχι για να αναπτυχθούν.

Σχετικά με το φορολογικό σύστημα συμφώνησε ότι πρέπει να είναι απλό, δίκαιο και σταθερό. Εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την εφαρμογή του PSI, για το οποίο διαπίστωσε ότι εξελίσσεται πολύ αργά και είναι σκληρή η στάση των ιδιωτών, που ζητούν υψηλό επιτόκιο της τάξης του 6%, και εμφανίστηκε βέβαιος για τη χορήγηση της βοήθειας των 89 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Παρόμοια αιτήματα έθεσε και ο κ. Ασημακόπουλος, ενώ ο κ. Κυριαζής έθεσε το θέμα του υψηλού εργατικού κόστους λέγοντας ότι η αμοιβή απασχόλησης στην Ελλάδα είναι ακριβότερη από άλλες χώρες, διαπίστωση με την οποία δεν βρέθηκε τελείως σύμφωνος ο κ. Ράιχενμπαχ, λέγοντας ότι στην Ελλάδα η εργατική αμοιβή αρχίζει και προσαρμόζεται στα επίπεδα άλλων χωρών. Το πρόβλημα κατ' αυτόν είναι οι υψηλές αυξήσεις που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ για την έρευνα Μακένζι που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΒ και τα πορίσματα της οποίας γνωστοποιήθηκαν στο κ. Ράιχενμπαχ, ο ευρωπιαίος αξιωματούχος φάνηκε να δυσπιστεί για την αξιοπιστία τους.

Από την πλευρά των εφοπλιστών τέθηκε το αίτημα ότι πρέπει να χορηγηθούν περισσότερα κίνητρα για να μεταφερθούν στην ελληνική σημαία περισσότερα ελληνόκτητα πλοία, ενώ ο κ. Ρέτσος ανέφερε ότι φέτος, αν και αυξήθηκε ο αριθμός των τουριστών, μειώθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων διότι πουλήθηκαν φτηνότερα τα τουριστικά πακέτα. 
 
ΤΟ ΒΗΜΑ