23 Δεκεμβρίου 2011

Προβλήματα λόγω του χιονιά στη Βόρεια Ελλάδα-Αναλυτική πρόγνωση

Σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας και οι σφοδρές χιονοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Λόγω της χιονόπτωσης διεκόπη χθες το βράδυ η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα της Εγνατίας Οδού από Κοζάνη προς Γρεβενά και Ήπειρο, ενώ δεκάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στον παρακαμπτήριο επαρχιακό δρόμο, Κοίλων - Βατερού Κοζάνης, λόγω αναδίπλωσης νταλίκας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στην Εθνική Οδό Κοζάνης - Γρεβενών, πλησίον του κόμβου Καλαμιάς υπάρχουν ακινητοποιημένα οχήματα και επιχειρείται απεγκλωβισμός οδηγών και επιβατών.

Συνολικά έχουν απεγκλωβιστεί περίπου 1.000 άτομα από οχήματα που είχαν ακινητοποιηθεί επί της Εγνατίας οδού, μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Α/Κ Κοίλων - Α/Κ Καλαμιάς και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε καταλύματα της περιοχής της Κοζάνης.

Η κυκλοφορία σε τμήματα των παρακαμπτηρίων οδών Βατερού - Κοζάνης και Κοίλων - Βατερού δειξάγεται πλέον κανονικά.

Οι μετακινήσες σε όλο το υπόλοιπο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας, διεξάγονται με δυσκολία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Όπως δήλωσε στη ΝΕΤ, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Θανάσης Μπούφης, περίπου 1.000 άτομα μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στην περιοχή της Κοζάνης, ενώ χρειάστηκε να ανοίξουν και κάποια σχολεία για να φιλοξενήσουν μέρος του κόσμου. Σύμφωνα με τον κ. Μπούφη, τις επόμενες ώρες θα ανοίξουν τα τμήματα της Εγνατίας Οδού που παραμένουν κλειστά.

Σε δηλώσεις του επίσης στη ΝΕΤ, ο διευθυντής Διαχείρισης Οδικού Δικτύου Β. Ελλάδας, Θανάσης Ματθαίου, ανέφερε ότι από τις 4 τα ξημερώματα έχει ανοίξει ο κλάδος με κατεύθυνση από Γιάννενα προς Θεσσαλονίκη και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες. Σε εξέλιξη είναι οι προσπάθειες για να ανοίξει και ο βόρειος κλάδος, ο οποίος παραμένει κλειστός από χθες.

Κανονικά διεξάγονται από το πρωί οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, μετά τα χθεσινά προβλήματα που προκλήθηκαν στον αερολιμένα εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Λόγω της χαμηλής νέφωσης δεκάδες πτήσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού ακυρώθηκαν χθες, καθώς τα αεροσκάφη δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το διάδρομο προσγείωσης και αναγκάστηκαν να προσγειωθούν είτε στην Καβάλα είτε στην Αθήνα.

Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στους δρόμους Λαμίας-Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα και Λαμίας-Καρπενησίου, λόγω του παγετού. Κανονικά, ωστόσο διεξάγεται η κυκλοφορία στο δρόμο Λαμίας - Αμφισσας.

Το χιόνι στην Ευρυτανία και στη Δυτική Φθιώτιδα έχει ξεπεράσει τους 70 πόντους, και στην περιοχή του Δομοκού τους 30 πόντους.

Την ίδια ώρα χωρίς ρεύμα είναι, λόγω της κακοκαιρίας, αρκετά χωριά στην Καρδίτσα. Συγκεκριμένα, η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε 10 τοπικές κοινότητες του Δήμου Αργιθέας (Ανθηρό, Ανατολικής Αργιθέας, Ελληνικά, Καληκώμη, Πετρωτό, Βλάσιο, Κουμπουριανά, Πετρίλο, Πετροχώρι και Στεφανιάδα), καθώς και σε επτά τοπικές κοινότητες του Δήμου Καρδίτσας (καροπλέσι, Γιαννουσέικα, Αμάραντος, Σαραντάπορο, Μολόχα, Καταφύγι, Καρβασαρά).

Στην Αττική, με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω.

Κανονικά εκτελούνται από το πρωί τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, μετά την εξασθένηση των ανέμων. Ωστόσο, κλειστή παραμένει η ακτοπλοϊκή σύνδεση Πρίνου - Καβάλας.
 
Υφεση της κακοκαιρίας από το απόγευμα

Υφεση της κακοκαιρίας αναμένεται από το απόγευμα κυρίως στα δυτικά και βόρεια, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Στην Αττική, προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες κυρίως στα βόρεια του νομού θα είναι έντονα, ωστόσο από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι εντάσεως 6 με 8 μποφόρ και πιθανώς πρόσκαιρα το απόγευμα στα ανατολικά 9 μποφόρ, ενώ το θερμόμετρο θα δείξει από 2 έως 08 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι θα σημειωθούν στη Θεσσαλονίκη. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το βραδυ θα περιοριστούν στα ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ εξασθενουντες από το μεσημέρι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μηδέν έως 03 βαθμούς κελσίου.
 
Αναλυτική πρόγνωση:
Μακεδονία, Θράκη
Kαιρός: νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ορεινά, χιονόνερο η χιόνι στα πεδινά. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το βραδυ στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.
Aνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά 7 με 8 και πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από - 02 έως 05 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία δεν θα ξεπεράσει τους μηδέν (00) βαθμούς κελσίου.
Νησιά Ιονίου, ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Kαιρός: νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά, κυρίως στα νοτια, οπου νωρίς το πρωί πιθανώς να εκδηλωθεί και πρόσκαιρη καταιγίδα. Χιονια στα ορεινά και πιθανώς πρόσκαιρα σε πεδινές περιοχές της ηπείρου. Βελτίωση το απόγευμα.
Aνεμοι: βορείων διευθύνσεων 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ εξασθενουντες από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 01 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στην ήπειρο θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Kαιρός: νεφώσεις ναι χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της δυτικής Θεσσαλίας, χιονόνερο στα υπόλοιπα βόρεια πεδινά. Στα νοτια πεδινά βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία τις Σποράδες και την ανατολική στερεά-Εύβοια θα είναι κατά τόπους έντονα, από το απόγευμα όμως βαθμιαία θα ασθενήσουν.
Aνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά και νοτιά 8 πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 01 έως 11 βαθμούς κελσίου. Στη Θεσσαλία θα είναι 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Kαιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές και καταιγίδες και χιονια στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα στη δυτική και νοτιά Κρήτη πιθανώς να είναι έντονα.
Aνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βορείους βορειοδυτικούς 7 με 8 και στα δυτικά τοπικά 9 μποφόρ .
Θερμοκρασία: από 07 έως 13 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Kαιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες, που το απόγευμα θα εξασθενήσουν και το βραδύ θα περιοριστούν στα νοτια.
Aνεμοι: στα νοτιά δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βορείους βορειοανατολικούς 5 με 7 μποφόρ. Στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 τοπικά 9 μποφόρ και από το απόγευμα 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 09 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.