Τη στάση πληρωμών προσπαθεί να αποφύγει το υπουργείο Περιβάλλοντας για την ΔΕΗ εγκρίνοντας μεσοσταθμικές αυξήσεις στα τιμολόγια της τάξης του 9,2% για το πρώτο εξάμηνο.
Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο κίνδυνος η ΔΕΗ σύντομα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις είναι ορατός, καθώς το συσσωρευμένο χρέος της έφτασε 2011 τα 4,5 δισ. ευρώ.
Στα μέτρα για να μη χρεοκοπήσει η ΔΕΗ προβλέπεται περικοπή της μισθοδοσίας που συνολικά θα φτάσει τα 692 εκατ. ευρώ, η κατάργηση τις έκπτωσης 80% από τα τιμολόγια εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ ώστε να εξοικονομηθούν 40 εκατ. ευρώ το χρόνο και η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους έως 15%.
Επίσης, το ΥΠΕΚΑ ζήτησε από τη ΔΕΗ να εξεταστεί εάν μπορεί να μειωθεί υπέρ των καταναλωτών το τέλος της ΕΡΤ που εισπράττεται από τους λογαριασμούς.
Ενστάσεις για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ διατύπωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, οι Τάσος Γιαννίτσης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μάκης Βορίδης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Αρνητικές, όπως αναμενόταν, ήταν οι αντιδράσεις των κοινωνικών εταίρων στις αυξήσεις:
ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου)
Ενώ οι περισσότερες μικρές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις είναι ζημιογόνες, την τελευταία διετία, η ΔΕΗ για πρώτη φορά τα τελευταία δυο χρόνια, ανακοίνωσε ζημιές για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Δεν είναι δυνατόν αυτή την περίοδο τα σπασμένα της ΔΕΗ να τα πληρώσουν οι επιχειρήσεις
ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας)
Οι νέες αυξήσεις δίνουν καίριο πλήγμα στην ελληνική βιομηχανία αφενός και αφετέρου θα ακυρωθεί στην πράξη κάθε προσπάθεια ουσιαστικής απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Την ίδια ώρα όπως καταγγέλλουν οι εναλλακτικοί πάροχοι ενέργειας , η ΔΕΗ έχει παγώσει τη δυνατότητα των καταναλωτών της, να μπορούν να αλλάξουν εταιρία...
ΣΕΒΕ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος )
Σε μια περίοδο κατά την οποία κεντρικό ζητούμενο θα έπρεπε να είναι η διατήρηση, τουλάχιστον, των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, το κράτος, για ακόμα μία φορά, αποτελεί τροχοπέδη στην αναπτυξιακή προσπάθεια των επιχειρήσεων, αυξάνοντας άκριτα το κόστος ενέργειας, συμπαρασύροντας έτσι ανάλογα το κόστος παραγωγής τους.
ΓΕΝΟΠ: "Αναπόφευκτη η χρεοκοπία της ΔΕΗ"
Η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι ακόμη και με αυτές τις αυξήσεις σε λίγους μήνες η διοίκηση της επιχείρησης θα αναγκαστεί και πάλι να ζητήσει νέες, «γιατί η χρεοκοπία της ΔΕΗ είναι αναπόφευκτη» και ότι οι καταναλωτές ρεύματος από το 2013 θα πληρώνουν 600 εκατ. ευρώ έως 1,2 δισ. ευρώ ετησίως επιπλέον σε εφαρμογή της Κοινοτικής οδηγίας για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Ομοσπονδία, το 2011 1,6 εκατ. νοικοκυριά με μικρές καταναλώσεις (έως 800 κιλοβατώρες) το τετράμηνο πλήρωσαν αυξήσεις 11,1% καθώς δεν εντάχθηκαν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.