21 Δεκεμβρίου 2011

Τον Ιανουάριο το πόρισμα για τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ την τελευταία δεκαετία

Τον Ιανουάριο του 2012 αναμένεται να έρθουν στο «φως» οι λεπτομέρειες του πορίσματος των Ορκωτών Λογιστών για τις χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων την περίοδο 2000-2010.

Το πόρισμα βρίσκεται ήδη στα χέρια του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Θανάση Τσούρα.

Σε έγγραφο του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δόλλη αναφέρεται ότι το ΥΠΕΞ θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμη διαδικασία για να επιστραφούν στο Δημόσιο χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν σε ΜΚΟ, εφόσον δεν χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απέρρεαν από τις συμβάσεις.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «τη διετία 2010-2011 δεν εγκρίθηκαν νέα αναπτυξιακά προγράμματα».

Ο έλεγχος των στατιστικών στοιχείων χρηματοδοτήσεων ΜΚΟ είχε αναταθεί από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ στην εταιρεία Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών (ΣΟΛ ΑΕ) και στο πόρισμα που έχει φθάσει στην Επιτροπή της Βουλής περιλαμβάνονται και όλα τα στοιχεία των χρηματοδοτήσεων της περιόδου 2000-2010.

«Πολλές ΜΚΟ, φορείς και ιδρύματα έφεραν εις πέρας εκατοντάδες προγράμματα σε δεκάδες χώρες του πλανήτη, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας στις χώρες αυτές» αναφέρει ο κ. Δόλλης και προσθέτει και ότι «παρά τις αδυναμίες και τα προβλήματα, η εμπειρία της διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας της Ελλάδας των τελευταίων 10 ετών είναι γενικά ενθαρρυντική».

Ο υφυπουργός ενημερώνει τους βουλευτές ότι η επανεξέταση του Ειδικού Μητρώου των ΜΚΟ της ΥΔΑΣ θα ξεκινήσει αφού ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο της ΥΔΑΣ, στο οποίο καθορίζονται αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις εγγραφής στο Ειδικό Μητρώο ΜΚΟ, και οι οποίες θα ελέγχονται ως προς την ικανότητά τους να διαχειριστούν αναπτυξιακά προγράμματα και δράσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Συνεπώς θα απαιτηθεί η δημιουργία νέου Μητρώου των ΜΚΟ με τα αυστηρά κριτήρια του νέου θεσμικού πλαισίου της ΥΔΑΣ, ενώ θα απαιτηθεί εξ' αρχής εγγραφή των ΜΚΟ που θα πληρούν τα κριτήρια» ενημερώνει επιπλέον ο κ. Δόλλης και προσθέτει ότι, μέχρι την ολοκλήρωση του νέου θεσμικού πλαισίου, η εγγραφή νέων ΜΚΟ στο Μητρώο της ΥΔΑΣ έχει ανασταλεί όπως και η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος νέων προγραμμάτων.