21 Δεκεμβρίου 2011

Υπομονή συνιστά το ΔΝΤ σε Ιρλανδία και Πορτογαλία που έχουν να επιδείξουν επιτυχίες... γιατί δεν τις κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ

[Σιγά σιγά θα καταρρεύσει και ο μύθος ότι το φάρμακο σκοτώνει τον ασθενή και για όλα φταίει το ΔΝΤ και όχι η ΠΑΣΟΚική Κυβέρνηση που δεν φρόντισε να περιορίσει τις δαπάνες αλλά επιδόθηκε σε φοροεπιδρομή και μειώσεις μισθών και συντάξεων... Ήδη η Ιρλανδία έχει μειώσει το έλλειμμά της πάνω από 22% (από 30+% θα κλείσει φέτος στο 8,6% καταρρίπτωντας έτσι άλλο ένα μύθο του Παπακωνσταντίνου ότι αυτός παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος, όλων των εποχών, στην ΕΕ) ενώ στην Πορτογαλία το έλλειμμα θα κλείσει στο 4,5%, δηλ. πολύ κάτω από το στόχο που ήταν 5,9%!!!]

«Υπομονή και επιμονή» συνιστά σε Δουβλίνο και Λισσαβόνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω των εκπροσώπων του στις δύο χώρες οι οποίες υποβλήθηκαν στο τακτικό δημοσιονομικό έλεγχο.
Οι αντιπροσωπείες στις δύο χώρες συνέστησαν στις κυβερνήσεις να κάνουν «υπομονή» για να περάσει η κρίση στην ευρύτερη περιοχή και ταυτόχρονα ζήτησαν την πιστή εφαρμογή των μέτρων λιτότητας προκειμένου να συνεχιστεί η δανειακή ενίσχυση από μέρους των πιστωτών.

«Οι αρχές της Ιρλανδίας συνέχισαν την πιστή εφαρμογή του προγράμματος παρά το γεγονός ότι το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον παραμένει δυσμενές» σημειώνει στην τελευταία του (τέταρτη) έκθεση το ΔΝΤ.

Στα σημεία προόδου της ιρλανδικής οικονομίας περιλαμβάνεται η πλήρης αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος καθώς και η θεαματική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 30% του ΑΕΠ το 2010 στο 8,6% (σύμφωνα με τις προβλέψεις) για το 2012.

Το Ταμείο επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του Εντα Κένι «δεν θα πρέπει να χαλαρώσει τις προσπάθειες προκειμένου να ενισχύσει την αξιοπιστία» της χώρας και «να επαναφέρει την οικονομία στο δρόμο της αειφόρου ανάπτυξης, της εξυγίανσης των δημοσιονομικών και της δημιουργίας θέσεων εργασίας».

Η τελευταία δέσμη μέτρων της κυβέρνησης προβλέπει την κατάργηση 37.500 θέσεων εργασίας στο στενό δημόσιο τομέα μέχρι το 2015 (15% του προσωπικού βάσει των στοιχείων του 2008) επιπλέον των 5.000 θέσεων που καταργήθηκαν εντός του 2011.

Επίσης επιχειρείται μαζική αναδιάρθρωση των 90 δημοσίων επιχειρήσεων (με συγχωνεύσεις και κατάργηση οργανισμών) ενώ επιβάλλεται αύξηση στο ΦΠΑ που θα φτάνει πλέον το 23%. Η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας προβλέπει υποχώρηση της ιδιωτικής ζήτησης κατά 2,6% το τρέχον έτος και κατά 1% το 2012. Η Ιρλανδία εκτιμάται ότι θα επιστρέψει φέτος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (περίπου 1% του ΑΕΠ) μετά από τρία συνεχή χρόνια ύφεσης συνολικά κατά 10% όμως το 2012 πιθανόν να βρεθεί σε μία ακόμα χρονιά οικονομικής ύφεσης.

Ακόμα πιο δύσκολες μέρες για τους Πορτογάλους

Πανομοιότυπες διατυπώσεις επεφύλασσε και η τελευταία έκθεση προόδου του ΔΝΤ για την κυβέρνηση του Πέντρο Πάσος Κοέλο στην Πορτογαλία. Όμως τα οικονομικά στοιχεία για την ιβηρική χώρα είναι πιο δυσμενή σε σχέση με την Ιρλανδία.

Η έκθεση της πορτογαλικής τρόικας προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,6% φέτος και τουλάχιστον 3% την επόμενη χρονιά που αντιστοιχούν συνολικά για τη διετία στη μεγαλύτερη ύφεση μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974.

Τα δρακόντεια δημοσιονομικά μέτρα έχουν αποδώσει πάντως ως προς τους στόχους του ισοσκελισμού του προϋπολογισμού καθώς το έλλειμμα αναμένεται να περιοριστεί στο 4,5% έναντι του 5,9% που είχε αρχικά τεθεί ως στόχος.

«Η εξέλιξη του προγράμματος ως προς τους στόχους παραμένει θετική, καθώς όμως όλο και περισσότερο πνέουν αρνητικοί άνεμοι η υπομονή κρίνεται αναγκαία» σημειώνει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ. «Η υπερπήδηση των προκλήσεων απαιτεί μια ισχυρή πολιτική δέσμευση σε εθνικό επίπεδο» αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεση.

Εκτός από τη μείωση του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων και την επιβολή φόρων, τα νέα μέτρα της πορτογαλικής κυβέρνησης φέρνουν ευρύτατες ιδιωτικοποίησης δημοσίων οργανισμών όπως οι επιχειρήσεις ενέργειας και υδρογονανθράκων, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι καθώς και τα εθνικά ταχυδρομεία.