07 Δεκεμβρίου 2011

Κ. Χατζηδάκης για την παραπληροφόρηση Χρυσοχοϊδη

«Ενώ όλη η Ευρώπη συζητάει για τις καθυστερήσεις της Ελλάδας στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, ενώ χρειάστηκε να έρθει ειδική ομάδα κρούσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απεμπλοκή των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης μιλάει για τις ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου που η χώρα είναι σε πρωτοφανή ύφεση, την ίδια ώρα, ο κ. Χρυσοχοΐδης προσπαθεί να δημιουργήσει μια εικόνα για το ΕΣΠΑ που δεν έχει αντανάκλαση στην πραγματικότητα.

Εκφράζει την ικανοποίησή του για τις απορροφήσεις κονδυλίων, όταν η Ελλάδα βρίσκεται με ποσοστό 27%, κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο και αρκετά πιο πίσω από χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Συγκρίνει με το 2009, όταν η Ελλάδα ήταν πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Και υπερηφανεύεται για την πρόοδο που επιτεύχθηκε φέτος, όταν στα μέσα Αυγούστου είχε επιτευχθεί μόλις το 58% του στόχου που είχε τεθεί για απορροφήσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2011.


Την ώρα που η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά οδηγεί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στο κλείσιμο, η ύφεση συνεχίζεται για πέμπτη συνεχή χρονιά και η ανεργία έχει εκτοξευθεί πάνω από 18%, είναι προφανές πως το ΕΣΠΑ χρειάζεται άλλες ταχύτητες.

Είναι, ουσιαστικά, το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει το Δημόσιο προκειμένου να συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Δεν υπάρχουν περιθώρια για κονδύλια παρκαρισμένα σε Ταμεία. Δεν υπάρχουν περιθώρια, παρά μόνο για άμεση δράση».