07 Δεκεμβρίου 2011

FT: «Συνασπισμός αντιπαραθέσεων» η κυβέρνηση Παπαδήμου

Άρθρο του Markus Bernath στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, με τίτλο «Συνασπισμός των αντιπαραθέσεων» και υπότιτλο «Μετά από 4 εβδομάδες θητείας, ο έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αγωνίζεται κυρίως να ελέγξει το Υπουργικό του Συμβούλιο, πράγμα απολύτως αναγκαίο για τη συνέχιση του προγράμματος λιτότητας», αναφέρει τα εξής:

Οι Έλληνες είναι απαισιόδοξοι: 80% περιμένουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης την επόμενη χρονιά και θεωρούν εντελώς αποτυχημένο το πρόγραμμα εξυγίανσης της τρόικας. Η δημοσκόπηση αυτή δημοσιεύτηκε χθες σε ελληνικές εφημερίδες, πριν η Βουλή ψηφίσει τον νέο προϋπολογισμό του 2012.

Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού θεωρούνταν βέβαιη, αλλά η σταθερότητά του πολύ λιγότερο. Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί από το 9% σε 5,4% του ΑΕΠ, αλλά ταυτόχρονα η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί για Πέμπτη συνεχή χρονιά. Ούτως ή άλλως, όλα θα εξαρτηθούν από την παραίτηση των τραπεζών από την αποπληρωμή των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε ποσοστό 50%, όπως αποφασίστηκε στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις όμως μόλις άρχισαν.

Ο Παπαδήμος, υπερκομματικός πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, διανύει την τέταρτη εβδομάδα στην πρωθυπουργία, αφότου ο προκάτοχός του Γιώργος Παπανδρέου έχασε τη στήριξη του ίδιου του κόμματός του.

Ο Παπαδήμος βασανίζεται με τον κυβερνητικό συνασπισμό του για την αντιμετώπιση της κρίσης, συνασπισμό, που αποτελείται από σοσιαλιστές, συντηρητικούς και δεξιούς του ΛΑΟΣ.

Ο σημαντικότερος εκπρόσωπός τους στο Υπ. Συμβούλιο, ο Υπ. Υποδομών Μάκης Βορίδης αμφισβήτησε ήδη δύο όρους του δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, το οποίο ανέρχεται σε 130 δις. ευρώ: την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την είσοδο 30.000 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας».

Ένας άλλος Υπουργός του ΛΑΟΣ, ο Άδωνις Γεωργιάδης, αμφισβήτησε την αρμοδιότητα ενός σοσιαλιστή συναδέλφου του Υπουργού για την προστασία των ακτών.

Μεταξύ των Υπουργών του ΠΑΣΟΚ πάλι έχει ξεσπάσει μια μάχη ανταγωνισμού για τη διαδοχή του Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος. Πολλές φορές ήδη έχει καλέσει ο ΠΘ Παπαδήμος τους Υπουργούς του να είναι ενωμένοι, επειδή φοβάται ότι οι χρηματαγορές και οι δανειστές θα θορυβηθούν περαιτέρω.

Πρόβλημα προκαλεί στον Παπαδήμο και το γεγονός ότι η συντηρητική ΝΔ απέχει από την κυβερνητική δράση, με όποιον τρόπο μπορεί. Γιατί λόγω των σχεδιαζόμενων για τον Φεβρουάριο πρόωρων εκλογών η πρώην αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει με τίποτα να συνδεθεί με τις σκληρές περικοπές που πλήττουν μεγάλο κομμάτι του λαού. Έτσι, την προηγούμενη εβδομάδα, ο ΥΠΕΞ Σταύρος Δήμας και ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν μετείχαν σε συνεδρίαση του Υπ. Συμβουλίου.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι η ΝΔ θα επιδιώξει αναδιαπραγμάτευση για τη δανειακή βοήθεια, όταν ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς γίνει Π/Θ – ανεξαρτήτως της γραπτής του δέσμευσης στην Κομισιόν ότι θα συμπράξει στο πρόγραμμα λιτότητας.

Παρατηρητές τουλάχιστον εκφράζονται με επαινετικά λόγια για το γεγονός ότι η δικαιοσύνη παρεμβαίνει πλέον ενεργά, από τότε που ανέλαβε Π/Θ ο Παπαδήμος. Πολλοί επιχειρηματίες, που χρωστούν εκατομμύρια ευρώ από ΦΠΑ στο κράτος, συνελήφθησαν, μεταξύ αυτών κι ένας διευθύνων σύμβουλος του τ/σ Alter.

Στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Παπαδήμο αποδίδεται επίσης και η σχετική ηρεμία σε κοινωνικό επίπεδο. Ούτε στη γενική απεργία της 1ης Δεκεμβρίου ούτε στην επέτειο του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια. Χθες ωστόσο, έγιναν οδομαχίες ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και στην αστυνομία, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.

Ο ίδιος ο Παπαδήμος προσπαθεί να σφίξει τα λουριά. Κυβερνητικό εκπρόσωπο έκανε τον Παντελή Καψή, πρώην αρχισυντάκτη των εφημερίδων μεγάλης επιρροής «Τα Νέα» και «Το Βήμα». Αυτό αποτελεί μήνυμα προς τα ΜΜΕ να δημοσιογραφούν πιο υπεύθυνα και να μην προκαλούν τη χρεοκοπία της χώρας, αναφερόμενα συχνά σ’ αυτήν, λέει ο πολιτικός επιστήμονας Δημήτρης Σωτηρόπουλος, καθηγητής στο Παν/μιο Αθηνών.

Ενώ ο Παπαδήμος στηρίζεται πολιτικά στη συναίνεση τριών κομμάτων εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, στην πράξη κυβερνά με τεχνοκράτες. «Αυτοί αγρυπνούν για την τήρηση από τους Υπουργούς των όρων, που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα δανειακής βοήθειας. Αυτοί οι άνθρωποι του Πρωθυπουργού είναι οι επόπτες».