Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε σε δήλωσή του στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι προσήλθε στη σύνοδο των Βρυξελλών καλή τη πίστη επιδιώκοντας πραγματικά μία συμφωνία των 27 χωρών μελών της ΕΕ. Υποχρεώθηκε όμως τελικά να ασκήσει βέτο διότι οι μετριοπαθείς και λογικές, όπως είπε, εγγυήσεις που ζητούσε για την προάσπιση των βρετανικών συμφερόντων ως προς τους κανονισμούς για το χρηματοπιστωτικό τομέα δεν έγιναν δεκτές.
Ο κ. Κάμερον πρόσθεσε ότι η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ διότι εκεί θέλει να βρίσκεται για το εμπόριο, τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας. Σημείωσε όμως ότι ο ίδιος πιστεύει σε ένα ευέλικτο δίκτυο ευρωπαϊκής συνεργασίας και όχι σε ένα άκαμπτο μπλοκ. Εκτίμησε ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο θα άλλαζε τη φύση της ΕΕ χωρίς εξισορροπητικά μέτρα για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς και χωρίς προστασία των βρετανικών συμφερόντων.
Δήλωσε ότι το σύμφωνο μεταξύ των υπολοίπων εταίρων θα σημάνει πρωτοφανή εκχώρηση εξουσιών στις Βρυξέλλες, κάτι που δε θα ισχύσει για τη Βρετανία. Προειδοποίησε ότι το Λονδίνο θα ελέγχει στενά το πώς θεσμοί που δημιουργήθηκαν για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κληθούν να εργάζονται για τα συμφέροντα του ευρώ στο πλαίσιο του συμφώνου των 17 συν έξι. Σημείωσε τέλος ότι έχουν λάθος όσοι τον κατηγορούν για προασπιστή των τραπεζικών συμφερόντων, λέγοντας ότι αυτό που ζητούσε είναι η διατήρηση του δικαιώματος αυστηρότερων ελέγχων στη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Πέρασε δε στην αντεπίθεση λέγοντας ότι αν και σημειώθηκε κάποια πρόοδος στη σύνοδο, πολύ περισσότερα απομένουν να γίνουν για τη σταθερότητα του ευρώ. Προειδοποίησε επίσης ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να εξετάσει θετικά την ενίσχυση του ΔΝΤ αλλά με τη γνώση ότι τα αποθεματικά του Ταμείου χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση χωρών, όχι νομισμάτων. Επανέλαβε δε ότι όσο είναι πρωθυπουργός η Βρετανία δε θα υιοθετήσει το ευρώ.
Ο Εντ Μίλιμπαντ των Εργατικών της αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν εξασφάλισε κανέναν από τους στόχους που είχε θέσει πριν τη σύνοδο, κάνοντας λόγο για απομόνωση που συνιστά διπλωματική καταστροφή. Είπε χαρακτηριστικά ότι βέτο είναι να αποτρέπεις κάτι, όχι να το αφήνεις να γίνεται χωρίς εσένα. «Αυτό λέγεται ήττα», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η συνεδρίαση έγινε σε τεταμένη ατμόσφαιρα με τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων να έχει δώσει εντολή σε μέλη της ασφάλειας να είναι έτοιμα να απομακρύνουν από την αίθουσα βουλευτές που τυχόν θα παρεκτρέπονταν.
Απών από τη συζήτηση ήταν ο Νικ Κλεγκ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της συγκυβέρνησης που έχει επικρίνει δριμύτατα το βέτο του κ. Κάμερον.