22 Δεκεμβρίου 2011

Βρετανική αποικιοκρατία: Έτοιμοι να πάρουν πάλι τα όπλα για τα Φάλκλαντ

Η Βρετανία κατηγορεί την Αργεντινή επειδή η χώρα της Λατινικής Αμερικής απαγόρευσε την πρόσδεση των πλοίων που φέρουν σημαία των νήσων Φάλκλαντ στα λιμάνια της και μάλιστα έπεισε και άλλες γείτονες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Ουρουγουάη και η Παραγουάη, να χαρακτηρίσουν τη σημαία παράνομη και να απαγορεύσουν επίσης την είσοδο στα συγκεκριμένα πλοία. Η ένταση ξεκίνησε όταν βρετανική εταιρεία ανακάλυψε την ύπαρξη πετρελαίου στη θάλασσα των Μαλβίνας, όπως αποκαλούν τα νησιά οι Αργεντίνοι, που τα διεκδικούν μέχρι σήμερα.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Αργεντινής: «Στις Μαλβίνας πέρνουν το πετρέλαιό μας και τα ιχθυαλιεύματά μας» (Φώτο δεξιά: κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου γύρω απ' τα νησιά). Το Φόρεϊν Όφις τόνισε πως δεν υπάρχει νόμιμη δικαιολογία για τον αποκλεισμό των πλοίων με τη σημαία των Φάλκλαντ και ότι αυτή η κίνηση μπορεί να βλάψει τη ζωή. «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε το δικαίωμα των Φάλκλαντ να καθορίζουν το δικό τους πολιτικό μέλλον», επισήμανε σε ανακοίνωσή του. Όπως αναφέρει η Sun, η Αργεντινή πήρε θάρρος, μετά τις περικοπές που έγιναν στον βρετανικό στρατό με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν τα τρία τελευταία αεροπλανοφόρα που στάθμευαν στο νησί, παρ’ όλο που υπηρετεί εκεί μεγάλος αριθμός Βρετανών στρατιωτών. Σε επιφυλακή βρίσκονται πολεμικά αεροπλάνα και πλοία.

Πρώην ναύαρχος του Βασιλικού Ναυτικού χαρακτηρίζει εξοργιστική και επιθετική τη συμπεριφορά της Αργεντινής και προτείνει να αποσταλεί στην περιοχή κι ένα πυρηνικό υποβρύχιο, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Φάλκλαντ ανέφερε «αν ήμασταν Παλαιστίνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχε πάρει τα όπλα».