Ανοικτή παραμένει η διαπραγμάτευση για το επιτόκιο που θα έχουν τα νέα χρεόγραφα που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της εθελοντικής ανταλλαγής ομόλογων του Ελληνικού Δημοσίου.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που είναι παρατηρητής στη διαδικασία για το PSI ζητεί από το Euroworging Group και την Ελλάδα να πιέσουν τους ιδιώτες πιστωτές να αποδεχτούν μεγαλύτερες ζημιές, μέσω της αποδοχής μικρότερου κουπονιού στα νέα ομόλογα που θα λάβουν.
Ελλάδα, ΕΕ και ΔΝΤ επιδιώκουν να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 κάτι που αποτελεί βασικό στοιχεία στη συμφωνία των ηγετών της Ε.Ε. της 27ης Οκτωβρίου. Έτσι, πιέζουν ώστε τα νέα ομόλογα των 70 δισ. ευρώ που θα εκδώσει η κυβέρνηση σε αντάλλαγμα των υφιστάμενων τίτλων να φέρουν κουπόνι της τάξης του 4%.
Ωστόσο, οι ιδιώτες πιστωτές που θα κουρέψουν κατά 50% τα υφιστάμενα ομολογά τους θα αναλάβουν ζημιές άνω του 65% σε καθαρή παρούσα αξία, κάτι που πολλοί εξ αυτών δεν θεωρούν βιώσιμο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι κάποιοι (Vega Asset) αποχώρησαν από τις διαβουλεύσεις και προτίθενται να καταθέσουν αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
Πληροφορίες φέρουν το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) να ζητεί αύξηση του ποσού των μετρητών που θα δοθούν στο πλαίσιο της ανταλλαγής, κάτι που όμως δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την ΕΕ και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Τέλος, συμφωνία έχει υπάρξει μόνον στην υιοθέτηση ρητρών συλλογικής δράσης για τη διασφάλιση της υψηλής συμμετοχής των πιστωτών, στην υπαγωγή των νέων ομολόγων υπό το αγγλικό δίκαιο και στην χορήγηση δικαιωμάτων προτιμητέου δανειστή αντίστοιχων με του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).