02 Δεκεμβρίου 2011

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομολόγων

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του ο Λουκάς Παπαδήμος στην πρώτη του εμφάνιση από το βήμα της Βουλής στην «Ώρα του πρωθυπουργού» σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων. «Η διαπραγμάτευση αυτή είναι μια σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία. Δεν θα ήταν ούτε σκόπιμο ούτε υπεύθυνο όσο η διαπραγμάτευση αυτή εξελίσσεται να δημοσιοποιήσουμε στοιχεία που αφορούν τις εθνικές μας θέσεις», τόνισε.

Σ' εκείνο πάντως που ήταν σαφής ο πρωθυπουργός ήταν προς το παρόν η  άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να δεχθεί το αίτημα των πιστωτών, δηλαδή η νέα δανειακή σύμβαση που θα υπογραφεί να διέπεται από το αγγλικό και όχι το ελληνικό δίκαιο. «Δεν έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα των πιστωτών να διέπονται οι δανειακές συμβάσεις από το αγγλοσαξωνικό δίκαιο. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης το οποίο θα συνεκτιμηθεί στο σύνολο των παραμέτρων που θα διέπουν την τελική συμφωνία με τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα. Και να είστε βέβαιοι ότι οι θέσεις της κυβέρνησης αποσκοπούν στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Ελλάδας», επεσήμανε ο κ. Παπαδήμος.

Πιο αποκαλυπτικός για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ήταν, Τσαρλς Νταλάρα. Ο επικεφαλής του IIF τόνισε ότι παρότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν την επίτευξη συμφωνίας πριν το τέλος του έτους, πιθανότατα οι συνομιλίες θα διαρκέσουν περισσότερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των δανειστών ζητά τα νέα ομόλογα που θα λάβει ως αντάλλαγμα να είναι στο σύνολό τους εγγυημένα από τον EFSF, να έχουν δηλαδή αξιολόγηση 3Α. Με αυτήν την προϋπόθεση θα μπορούσαν να συζητήσουν ένα επιτόκιο στο 4,5%-5% που ζητά η ελληνική πλευρά.

Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες υπάρχει η εναλλακτική ενός μικρότερου «κουρέματος» -γύρω στο 37%- με αντάλλαγμα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

Στον αντίποδα η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί την παροχή εγγυήσεων και επιμένει σε καθολικό κούρεμα 50% με αντάλλαγμα μετρητά που να αντιστοιχούν στο 15% της ονομαστικής αξίας και νέα ομόλογα που να αντιστοιχούν στο 35% της αξίας του εναπομείναντος κεφαλαίου.

Η UBS πάντως εκτιμά ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ακόμη και αν επιτύχει, δεν καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο καθώς δεν περιλαμβάνει το χρέος σε ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το PSI θα καθορίσει και τα βασικά μεγέθη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ το έλλειμμα θα είναι στο 5,4% με το PSA και στο 6,7% χωρίς. Το χρέος από τα 352 δις€ φέτος θα πέσει στα 309δις€ χάρη στη συμφωνία του «κουρέματος». Επιπλέον μειώνονται και οι δαπάνες για την αποπληρωμή των τόκων από τα 16,4δις€ φέτος σε 12,8δις€ το 2012.

Την ίδια στιγμή, φουντώνουν τα σενάρια σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ. Στην έκθεση της η ΒΟΕ δίνει 100% πιθανότητες χρεοκοπίας έως το 2016, κάτι που αποτυπώνεται και στις αγορές με το επιτόκιο του μονοετούς ομολόγου να εκτοξεύεται στο 317%. Σύμφωνα με την ING σε περίπτωση διάλυσης της ευρωζώνης η νέα δραχμή θα έπρεπε να υποτιμηθεί 80% ενώ η Ρωσική SPERBANK κάνει λόγο για κούρεμα τουλάχιστον 24%.

skai.gr