Μια ζοφερή εικόνα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης Παπαδήμου για αλλαγές παρουσιάζει σημερινό δημοσίευμα της Die Welt. Oι ιδιωτικοποιήσεις έχουν κολλήσει, ακόμη και οι μικρές μεταρρυθμίσεις καθυστερούν, ενώ τα υπουργεία αρνούνται να απολύσουν δημοσίους υπαλλήλους, αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Florian Hassel. Ταυτόχρονα, η γερμανική εφημερίδα αμφισβητεί την πολιτική βούληση της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις εάν κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
Δύο σημεία τονίζονται στο δημοσίευμα.
Το πρώτο αναφέρει ότι ακόμη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχεται ότι ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής και των δαπανών θα αποτύχει.
Στο δεύτερο αναφέρεται ότι η χώρα θα λάβει σύντομα 8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη αλλά οι εκροές κεφαλαίου είναι κατά πολύ υψηλότερες.
Το δημοσίευμα ξεκινά με την επισήμανση ότι η χαρά του νέου Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου διήρκεσε πολύ λίγο, καθώς την Πέμπτη, μόλις τρεις εβδομάδες από τον σχηματισμό της κυβέρνησής του, αναγκάστηκε να κάνει έκκληση για ενότητα.
Αντί να αποφασίσουν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, οι υπουργοί και άλλα μέλη του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού, προτιμούν να επιδίδονται σε διαμάχες ενόψει των επερχόμενων πρόωρων εκλογών σε μερικούς μήνες.
Σε αναφορά του δημοσιεύματος στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης, σημειώνει ότι η συμμετοχή ήταν μικρή καθώς η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει ο κ. Παπαδήμος είναι σαφώς μεγαλύτερη εκείνων των πολιτικών της χώρας. Μόλις 17.000 Αθηναίοι συμμετείχαν, αναφέρεται, καθώς πολλοί Έλληνες επιθυμούν να δώσουν στον πρώην κεντρικό τραπεζίτη, λίγο περισσότερο χρόνο.
Κόλλησε το άνοιγμα επαγγελμάτων
Παρά τη δραματική κατάσταση, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μέχρι τώρα καταφέρει να προωθήσει ούτε καν μικρότερες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η απελευθέρωση των κατά τα πρότυπα καρτέλ οργανωμένων κλάδων, όπως τα ταξί και τα φορτηγά.
Μετά την παρουσίαση το καλοκαίρι επιτέλους, του σχετικού νομοσχεδίου, τα ταξί παρέλυσαν το κέντρο της Αθήνας, και απέκλεισαν την πρόσβαση σε αεροδρόμια και λιμάνια. Οι ταξιτζήδες εκτελούσαν απρόσκοπτα τις παράνομες ενέργειές τους, ενώ το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη φθάσει στο Κοινοβούλιο.
Στον ιδιωτικό τομέα, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Έλληνες έχουν χάσει τη δουλειά τους, με το ποσοστό ανεργίας να βρίσκεται στο 18,4% αλλά ο δημόσιος τομέας στον οποίο διατίθεται η μερίδα του λέοντος του προϋπολογισμού, έχει μείνει εν πολλοίς ανέπαφος.
Και ενώ από την επόμενη χρονιά περίπου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι έπρεπε να έχουν περάσει σε εφεδρεία, σχεδόν κανένα υπουργείο δεν είχε ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες έως τις 28 Νοεμβρίου που έληγε η σχετική προθεσμία.
Οι στόχοι για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις έχουν μειωθεί
Ο υπεύθυνος του Οργανισμού αποκρατικοποιήσεων κ. Κουκιάδης επιπλέον δήλωσε ότι θα έπρεπε να αποφευχθεί η πώληση κρατικής περιουσίας εν μέσω ύφεσης.
Ο νέος υφυπουργός οικονομικών κ. Ι. Μουρμούρας, δήλωσε επιπλέον ότι είναι άλλο πράγμα η χρήση κρατικής περιουσίας και άλλο η πώλησή της. Και καθώς, ο κ. Μουρμούρας είναι οικονομικός σύμβουλος του κ. Α. Σαμαρά, τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν ανησυχίες ότι σε ενδεχόμενη νίκη του στις επόμενες εκλογές ο κ. Σαμαράς, ενδεχομένως να υποχωρούσε στα σχέδια των αποκρατικοποιήσεων.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στη μείωση των εσόδων από τη φορολογία και τις σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου.
Επίσης, αναφέρεται στα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες θεωρούν στην πλειοψηφία τους το φορολογικό σύστημα αναξιόπιστο και άδικο και αυτό είναι ένα έδαφος στο οποίο ευδοκιμεί η φοροδιαφυγή.
Επίσης, οι Έλληνες αξιωματούχοι θεωρούνται στην πλειοψηφία τους διεφθαρμένοι. Στην τελευταία έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, η χώρα κατέλαβε την 80η θέση, που ήταν ακόμη χειρότερη σε σχέση με εκείνην της προηγούμενης χρονιάς.
Τέλος Ακινήτων
Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στο ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο, όπως σημειώνεται επιβλήθηκε μέσω των λογαριασμών ρεύματος ώστε να είναι ταχύτερη η εισροή εισόδων στα δημόσια ταμεία. Όμως, λέει ο δημοσιογράφος, η απειλή για διακοπή του ρεύματος σε όποιον δεν πληρώνει, δεν υλοποιήθηκε, εν μέρει επειδή ο επικεφαλής του πανίσχυρου συνδικάτου των εργαζομένων στην ΔΕΗ, αρνήθηκε να την εφαρμόσει.
Η χώρα θα μπορέσει να καταβάλει τους μισθούς και τις συντάξεις του Δεκεμβρίου, λόγω της έκτης δόσης του δανείου από την τρόικα.
Το ρεπορτάζ καταλήγει με τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με τις οποίες, ότι η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζεται αμείωτη.
Η πίστη ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει την πτώχευση δεν είναι πολύ έντονη στην Αθήνα, ούτε και με την κυβέρνηση Παπαδήμου, καταλήγει το ρεπορτάζ.