Ξεχωριστές διακρατικές συμβάσεις με χώρες μέλη της Ευρωζώνης που το επιθυμούν είναι έτοιμες να υπογράψουν Γερμανία και Γαλλία, εάν τα σχέδιά τους για επιβολή αυστηρών δημοσιονομικών ελέγχων βρουν ισχυρές αντιστάσεις.
Αυτό αποκαλύπτει σήμερα το περιοδικό Focus, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές στη γερμανική πρωτεύουσα. Το περιοδικό υποστηρίζει ότι με τις προθέσεις τους αυτές, Βερολίνο και Παρίσι διακινδυνεύουν τη διάλυση της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα μια πιθανή τέτοια ομάδα προθύμων, θα σχηματιζόταν από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τις κάτω χώρες και τη Φινλανδία.
Σκληρή κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική της κα Μέρκελ ασκεί σήμερα με δηλώσεις του ο Γερμανός επίτροπος για θέματα ενέργειας, κ. Ότινγκερ. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός συμβουλεύει τη Γερμανίδα καγκελάριο να μην λέει συνεχώς όχι στην έκδοση ευρωομολόγων και πιστεύει ότι οι αλλαγές των συνθηκών πρέπει να είναι περιορισμένες.
Κριτική άσκησε στην κα Μέρκελ για άλλη μια φορά, ο πρώην Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος συνέκρινε την στάση της Γερμανίας με την περίοδο πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ εξέφρασε τη μεγάλη συμπάθειά του για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο για τον οποίο είπε ότι "έχει αναλάβει το δυσκολότερο έργο στην Ευρώπη".
Κριτική και στις Βρυξέλλες
Περισσότερο υπέρ των γαλλικών απόψεων για άνοιγμα της "κάνουλας" της ΕΚΤ τάσσονται οι Βρυξέλλες αν και σε ό,τι αφορά τα θέματα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τους τρόπους επιτήρησης των οικονομικών πολιτικών των χωρών της Ευρωζώνης, οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, "κλείνουν" προς τις γερμανικές απόψεις.
Η γαλλογερμανική προσπάθεια, πάντως, συγκρότησης, ενός διευθυντηρίου δεν συγκινεί τις Βρυξέλλες γιατί είναι μια ιδέα η οποία αντίκειται και στην ουσία των κοινοτικών συνθηκών οι οποίες ως νόμιμο διευθυντήριο αναγνωρίζουν μόνο την ευρωπαϊκή επιτροπή και γενικότερα τα κοινοτικά όργανα.