11 Δεκεμβρίου 2011

Γελάει όλη η υφήλιος με τον παπάρα που έχουμε μπλέξει: Ο ΓΑΠ καταγγέλει τη Goldman-Sachs

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή έδωσε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο Democracy Now και αφού συστήθηκε (0:33΄΄) μίλησε για το ρόλο της Goldman Sachs στην ελληνική οικονομική κρίση.

Ο κ.Παπανδρέου ερωτηθείς για το ρόλο της Goldman Sachs στην ελληνική κρίση απάντησε πως «προφανώς, ορισμένοι οίκοι, όπως η Goldman Sachs, έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική κρίση σε όλο τον κόσμο. Είμαστε ακόμα στο στάδιο της διερεύνησης του ρόλου της Goldman Sachs. Στην Ελλάδα, έχει συσταθεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή που εξετάζει το θέμα, και ελπίζουμε πως σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα».



Μάλιστα ο τέως πρωθυπουργός σε ερώτηση για το πώς η Goldman Sachs επωφελήθηκε από την παροχή πρόσθετων πιστώσεων στην Ελλάδα, ο κ.Παπανδρέου απάντησε πως αυτές ήταν πρακτικές που στο παρελθόν θεωρούνταν νόμιμες, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για πολλές άλλες χώρες. Ωστόσο αυτές ήταν που έφεραν και την κατάρρευση όχι μόνο της Lehman Brothers, αλλά όλου της οικονομικής κατάστασης πριν από λίγα χρόνια. Προσθέτει μάλιστα «δεν έχουμε δει πραγματικά το τραπεζικό σύστημα να ανανεώνεται. Και εκεί νομίζω πως βρίσκεται
το κλειδί. Χρειαζόμαστε πραγματική παγκόσμια μεταρρύθμιση για ζητήματα όπως «τα γυμνά» 'CDS, τους φορολογικούς παράδεισους, τη διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και την πιο δημοκρατική λήψη αποφάσεων. Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, εάν θέλουμε να έχουμε μια βιώσιμη οικονομία».

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για το αν η Ελλάδα ελέγχεται αυτή τη στιγμή περισσότερο από τους αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς παρά από τους Έλληνες, ο κ.Παπανδρέου απάντησε «Δεν θα έλεγα ότι η Ελλάδα κυβερνάται από αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Θα έλεγα ότι η Ελλάδα είναι προφανές ότι εξαρτάται. Προφανώς, έχουμε ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης, ιδιαίτερα η προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί δανειστήκαμε περισσότερα από αυτά που μπορούσαμε να ξεπληρώσουμε, ενώ δεν επενδύσαμε σε παραγωγικούς τομείς. Πιστεύω πως ναι, εξαρτόμαστε αυτή τη στιγμή από αυτά τα δάνεια, και μάλιστα κάτω από πολύ αυστηρούς όρους, αλλά προσπαθούμε να προχωρήσουμε μπροστά και να κάνουμε την Ελλάδα μια ισχυρή οικονομία, μια βιώσιμη οικονομία. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες. Οι άνθρωποί μας έχουν μεγάλες δυνατότητες».

Διαβάστε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο στα αγγλικά εδώ
http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/democracy_now-papandreou-iefimerida.pdf

ΠΡΕΖΑ TV