Οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να πουν ότι δεν ενθαρρύνουν πλέον τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, προκειμένου να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Αθανάσιος Ορφανίδης.
Οι δράσεις που αναλήφθηκαν στη ζώνη του ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και οι φορείς χάραξης πολιτικής βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με μια σκληρή πρόκληση να την επαναφέρουν, είπε ο διοικητής, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Dow Jones.
Ο κ. Ορφανίδης συνέδεσε την απώλεια εμπιστοσύνης για την κρίση χρέους, στις συνομιλίες σχετικά με ιδιώτες επενδυτές για το κούρεμα ή απομείωση των ελληνικών ομολόγων.
Οι επενδυτές, ανέφερε ο κ. Ορφανίδης, αναρωτιούνται εάν τα μέλη της ευρωζώνης θα υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο για την αντιμετώπιση της κρίσης ή εάν ο φόβος για μεταφορά των πόρων, σημαίνει ότι θα ενθαρρύνουν την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.
«Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που παραμένει στο τραπέζι», τόνισε ο διοικητής μιλώντας σε ακροατήριο στη Στοκχόλμη. «Δυστυχώς», είπε, «αυτό το μέρος της αντιμετώπισης της κρίσης τον περασμένο ενάμισι έτος έχει δώσει την εντύπωση στον υπόλοιπο κόσμο ότι εάν ένας επενδυτής αγοράσει χρέος μιας χώρας της ευρωζώνης, αντιμετωπίσει πιθανότητα ότι θα εξαναγκαστεί σε ένα κούρεμα ακόμη και εάν δεν αναδύεται θέμα βιωσιμότητας».
Ένα από τα αρνητικά στοιχεία της Συνόδου Κορυφής στις 26-27 Οκτωβρίου, είπε, ήταν ότι οι ηγέτες της ΕΕ ενθάρρυναν την ελληνική κυβέρνηση να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να επιβληθεί κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους.
Με την ενθάρρυνση αυτή, σημείωσε, έχουν δημιουργήσει υποψία ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί και πάλι. Για να αντιστραφεί αυτό, πρόσθεσε, θα πρέπει οι φορείς χάραξης πολιτικής να προσπαθήσουν να εξηγήσουν ότι οι ιδιωτικές απομειώσεις θα συμβούν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.