Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Στην Πόλη του Φωτός μεταφέρονται σήμερα οι τραπεζίτες για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του Ελληνικού Δημοσίου για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων (το περίφημο PSI+).
Επειτα από τις διήμερες συζητήσεις που είχαν στην αρχή της εβδομάδας στην Αθήνα, «η παρέα», με διευρυμένη σύνθεση, αποφάσισε ο νέος γύρος των συζητήσεων να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι με όλα τα κρίσιμα ζητήματα να παραμένουν ανοικτά. Στον νέο κύκλο των συζητήσεων θα συμμετέχουν πλέον και η BlackStone, καθώς και τα νομικά γραφεία White & Case και Allen & Overy, τα οποία θα παρέχουν τις οικονομικές και νομικές συμβουλές αντιστοίχως στην συντονιστική επιτροπή των τραπεζιτών.
Στο μεταξύ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον αντιπρόεδρο της Ευάγγ. Βενιζέλο, οι οποίοι τοποθετούν χρονικά την επίτευξη της συμφωνίας για το PSI τον Φεβρουάριο, οι τραπεζίτες φαίνεται να πιέζουν, προκειμένου το θέμα να έχει κλείσει μέχρι τέλος του έτους.
Και τούτο γιατί αντιλαμβάνονται ότι η παράταση της εκκρεμότητας αυτής επιδεινώνει το κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει εν τέλει σε ανατροπή της συμφωνίας.
Βέβαια, απομένει να αποδειχθεί «πόσο νερό είναι διατεθειμένοι να ρίξουν στο κρασί τους» οι τραπεζίτες, έτσι ώστε να συγκεραστούν τα αντιτιθέμενα συμφέροντα.
Οι τράπεζες επιδιώκουν να περιορίσουν την τελική τους ζημιά, διεκδικώντας υψηλά επιτόκια για τα νέα ομόλογα που θα λάβουν, ενώ το Δημόσιο διαπραγματεύεται για να επιτύχει ευνοϊκότερους όρους για την εξυπηρέτηση του χρέους, οι οποίοι θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωσή του στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Στο μεταξύ, στην ομάδα διαπραγμάτευσης που έχει συστήσει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) έχουν παρεισφρήσει και εταιρείες επενδύσεων των οποίων τα κίνητρα αμφισβητούνται εξαιτίας της προϊστορίας τους.
Τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά μετά τον πρώτο γύρο συζητήσεων στην Αθήνα φαίνεται να είναι τρία.
* Πρώτον, η νομική φόρμουλα που θέλει να περάσει το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου τα νέα ομόλογα που θα λάβουν οι τράπεζες να διαθέτουν τον «ίδιο βαθμό ασφάλειας» με τα δάνεια που έχει χορηγήσει στη χώρα η τρόικα. Η κυβέρνηση εμφανίστηκε πρόθυμη να περάσει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία οι ιδιώτες θα απολαμβάνουν το ίδιο νομικό καθεστώς με τον επίσημο τομέα (κράτη, Ε.Ε., EFSF και ΔΝΤ).
Επιτόκια και βρετανικό δίκαιο
* Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά το ύψος του επιτοκίου. Οι ιδιώτες διεκδικούν ένα επιτόκιο της τάξεως του 7% με 8%, το οποίο θα περιόριζε τις απώλειές τους σε όρους καθαράς παρούσας αξίας.
* Το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα αποτελεί την τρίτη εκκρεμότητα. Οι τραπεζίτες προωθούν το βρετανικό δίκαιο, το οποίο στην ουσία τούς προσδίδει μία πρόσθετη ασφάλεια, καθώς απομακρύνει κάθε ενδεχόμενο για «κούρεμα» των νέων ομολόγων που θα εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο. *