21 Δεκεμβρίου 2011
Διαψεύδεται η αισιοδοξία Βενιζέλου για το PSI
Την αισιοδοξία που εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών χθες στη Βουλή λέγοντας "ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το πρόγραμμα PSI", διαψεύδει κατηγορηματικά ανώτατη πηγή του IIF (Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο), η οποία έχει απόλυτη γνώση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ ελληνικών αρχών και ιδιωτών πιστωτών.
Στον αντίποδα της δήλωσης Βενιζέλου από την Αθήνα, το ανώτατο στέλεχος του IIF με το οποίο συνομίλησε ο ΣΚΑΪ στην Ουάσινγκτον αρνήθηκε ότι υπάρχει "οποιοδήποτε περιθώριο τέτοιου είδους αισιοδοξίας. Θα έλεγα ότι είναι μία παρακινδυνευμένη εκτίμηση για ένα αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που κανείς δε μπορεί να προεξοφλήσει. "Όλα είναι κυριολεκτικά στον αέρα τόσο προς την κατάληξη των διαπραγματεύσεων όσο και ως προς το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα" τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες που έχει ο ΣΚΑΪ στη διάθεσή του, ο κ. Νταλάρα εμφανίζεται σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ιδιαίτερα προβληματισμένος για το νέο πρόγραμμα PSI της 27ης Οκτωβρίου. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που έχουν εκλείψει οι εμφανίσεις του σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης αρνούμενος να παραχωρήσει προς στιγμήν οποιαδήποτε συνέντευξη ή να κάνει το οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ η επιφυλακτικότητα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων από πλευράς του IIF και οικονομικών κύκλων στην Ουάσινγκτον έχει να κάνει με το γεγονός ότι "τα βήματα είναι αργόσυρτα". Η πηγή με την οποία συνομίλησε ο ΣΚΑΪ είπε ότι "εκτός από το αποτέλεσμα, ουδείς μπορεί να προβλέψει και την ημερομηνία χρονικής αποπεράτωσης των διαπραγματεύσεων".
"Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το τέλος Ιανουαρίου εξακολουθεί να αποτελεί μία ρεαλιστική ημερομηνία, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί" σημείωσε. Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο ΣΚΑΪ, δεν προβλέπεται να προγραμματιστεί στο άμεσο μέλλον καμία νέα επίσημη συνάντηση στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων, αντίστοιχη με τις δύο προηγούμενες που ηδη έγιναν σε Αθήνα και Παρίσι.
Το ρεπορτάζ λέει ότι αυτή τη στιγμή δίνεται μία κυριολεκτική μάχη με το χρόνο αλλά και με την ουσία των διαπραγματεύσεων ώστε "να υπερβληθούν εμπόδια που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν". Έως ότου οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις δεν καταφέρουν να βρουν μία συμβιβαστική φόρμουλα για την επίλυση αυτών των εμποδίων, "καμία άλλη επίσημη συνάντηση δεν θα γίνει" υπό το φόβο- σύμφωνα με πληροφορίες- ενός "φιάσκου" στις διαπραγματεύσεις που θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον από αυτά που το πρόγραμμα PSI επιχειρεί να επιλύσει.\
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ο ΣΚΑΪ γνωρίζει ότι το μόνο που υπάρχει ως δεδομένο είναι η υπαγωγή των νέων ομολόγων στο βρετανικό δίκαιο και όχι στο ελληνικό, όπως συμβαίνει με τα τωρινά ομόλογα, κάτι που ούτως ή άλλως είχε τεθεί ως απαράβατος όρος εκ μέρους του IIF στη σύνοδο κορυφής της 27ης Οκτωβρίου. Ανώτατη πηγή της δικηγορικής εταιρίας White & Case- με έδρα το Μανχάταν της Νέας Υόρκης- που έχει οριστεί από το IIF μαζί με άλλες τη νομική διαχείριση της συμφωνίας για το PSI ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι "αυτή η αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση έχει σκοπό να διασφαλίσει τα συμφέροντα των ιδιωτών πιστωτών κατόχων νέων ομολόγων ότι θα πάρουν πίσω πάση θυσία τα χρήματά τους από την Ελλάδα ακόμα και σε περίπτωση αδυναμίας της να αποπληρώσει τα χρέη της στο μέλλον".
Το βρετανικό δίκαιο είναι πολύ σκληρό επιβάλλοντας ακόμα και κατάσχεση δημόσιας περιουσίας σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως εξηγούσε στέλεχος της συγκεκριμένης νομικής εταιρείας.
Τα εμπόδια που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις για το PSI γίνονται επίπονες προσπάθειες να ξεπεραστούν με πολύ τακτές τηλεφωνικές συνδιασκέψεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.
Ανώτατη πηγή του IIF εκμυστηρεύτηκε στον ΣΚΑΪ ότι ακόμα δεν υπάρχει κανένα πράσινο φως που θα μπορούσε να προκύψει από τη συμφωνία σε μείζονα θέματα όπως είναι η χρονική διάρκεια αποπληρωμής των νέων ομολόγων, το επιτόκιό τους, η αξία τους ενώ, σε ένα δεύτερο επίπεδο, απαιτούνται περισσότερες εγγυήσεις για τα ευρωπαϊκά χρήματα που θα δεσμευτούν από την ευρωζώνη για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα πληγούν από το 50% του ελληνικού κουρέματος.
Όσο η κατάληξη των διαπραγματεύσεων καθίσταται καθυστερημένη και αβέβαιη, παρά τις συνήθεις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών παραγόντων- που μέχρι σήμερα ελάχιστες φορές έχουν επιβεβαιωθεί- τόσο ο χρόνος μετράει εις βάρος της Ελλάδας, με το κίνδυνο ακόμα και το περιεχόμενο της συμφωνίας να της 27ης Οκτωβρίου να θεωρηθεί ξεπερασμένο από τις εξελίξεις. Αν αυτό δεν έχει ήδη συμβεί, όπως εκτιμάται από πολλούς εντός και, κυρίως, εκτός των ελληνικών συνόρων.
ΣΚΑΪ