02 Ιανουαρίου 2012

Κατά τ΄ άλλα οι ΠΑΣΟΚοι επιμένουν ότι αυξήθηκαν οι εξαγωγές: Μείωση παραγωγής, παραγγελιών και απασχόλησης στη μεταποίηση το 2011

Με σημαντική επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών έκλεισε ο ελληνικός μεταποιητικός κλάδος το 2011, με τις επιχειρήσεις να συνεχίζουν τις απολύσεις και τις μειώσεις των τιμών, σύμφωνα με τα στοιχεία μηνιαίας έρευνας που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα.
Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε στις 42 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 40,9 τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα της Markit. Ο δείκτης, που παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες, οι οποίες διαχωρίζουν την συρρίκνωση από την επέκταση, κατέγραψε υψηλό τριών μηνών, καθώς επιβραδύνθηκαν οι περικοπές στην παραγωγή, στις νέες παραγγελίες και την απασχόληση.

Ωστόσο, οι τρεις αυτές μεταβλητές κατέγραψαν σημαντική υποχώρηση. Πάνω από το 42% των ερωτηθέντων υπέδειξε μείωση της παραγωγής, ενώ περίπου το 50% ανέφερε ότι οι νέες παραγγελίες επιδεινώθηκαν σε σύγκριση με το Νοέμβριο.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί με ρυθμό άνω του 5,5% εφέτος, διανύοντας τον πέμπτο χρόνο ύφεσης, λόγω των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του Μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Τα στοιχεία της έρευνας του Δεκεμβρίου υπέδειξαν ένα εξαιρετικά δύσκολο έτος για τον ελληνικό τομέα μεταποίησης, καθώς οι συνέπειες της πολιτικής και χρηματοοικονομικής κρίσης της χώρας εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα αισθητές», σχολίασε στο Reuters ο Πολ Σμιθ, οικονομολόγος της Markit.

«Η ανασκόπηση του έτους υπέδειξε ότι ο δείκτης PMI κατέγραψε κατά μέσο όρο τα χαμηλότερα επίπεδα στην ιστορία διεξαγωγής της έρευνας, μόλις υπερβαίνοντας την προηγούμενη τιμή-ρεκόρ που σημειώθηκε το 2010», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έρευνα, λόγω της συρρίκνωσης της παραγωγής και του πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού, οι Έλληνες παραγωγοί προχώρησαν σε νέες περικοπές θέσεων εργασίας, με τον αριθμό των εργαζομένων να μειώνονται για 44ο συνεχή μήνα.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι τιμές αγορών προμηθειών, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές εισαγόμενων προϊόντων, ενέργειας και καυσίμων. Οι κατασκευαστές όμως δεν κατάφεραν να μετακυλήσουν τις αυξήσεις αυτές τους πελάτες, αλλά αντίθετα μείωσαν τις τιμές εκροών για 10ο συνεχή μήνα.

Η χρηματοοικονομική κρίση στην Ευρώπη επηρέασε επίσης τις παραγγελίες από το εξωτερικό τον προηγούμενο μήνα, με τις νέες παραγγελίες εξαγωγών να υποχωρούν για τέταρτο συνεχή μήνα, αν και λιγότερο απ’ ό,τι οι συνολικές παραγγελίες.
Newsroom ΔΟΛ