05 Ιανουαρίου 2012

Συνεχίζεται η επίθεση Ψυχάρη: Ανακρίβειες, αναχρονισμοί και αφέλειες του κ. Γ. Παπανδρέου

Ανακρίβειες, αναχρονισμοί και αφέλειες χαρακτηρίζουν τους ισχυρισμούς του κ. Γιώργου Παπανδρέου για το ρόλο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) στην επιχειρηθείσα συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank, τουλάχιστον όπως παρουσίασε τα πράγματα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Πάνος Μπεγλίτης.
«Το Βήμα της Κυριακής» και «Τα Νέα», τόσο κατά την ανακοίνωση της προσέγγισης των δύο πλευρών όσο και τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρονταν με θετικά σχόλια για το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

Επιχειρηματολογούσαν υπέρ της ανάγκης δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων ώστε να ισχυροποιηθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και να ανταπεξέλθει στην κρίση.
Ακόμα και μετά την ανακοίνωση του ναυαγίου της συγχώνευσης «Το Βήμα της Κυριακής» έγραφε: «Μπορεί οι κ.κ. Γιάννης Κωστόπουλος (πρόεδρος της Alpha Bank) και Απόστολος Ταμβακάκης (διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής) να βρίσκονται στα "χαρακώματα", όμως οι πιέσεις για αναδιάρθρωση του κλάδου φέρνουν πιο κοντά τους τραπεζίτες».

Αλλωστε, δεν υπήρχε περίπτωση να υπονομεύσει κάποιος το deal διότι όταν ανακοινώθηκε είχε ήδη χαλάσει.

Οπως είναι πλέον γνωστό, το ραντεβού που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των κ.κ. Κωστόπουλου και Ταμβακάκη το βράδι της Πέμπτης 17 Φεβρουαρίου 2011 δεν πραγματοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να υπάρξει το πρωί της 18ης Φεβρουαρίου 2011 η δημοσιοποίηση της πρότασης μονόπλευρα από την Εθνική και η διακοπή των συνομιλιών.

Δηλαδή το deal χάλασε πριν καν γίνουν γνωστές στον Τύπο οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών. Αρα εκ των πραγμάτων ήταν αδύνατη η παρέμβαση των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών μέσων του ΔΟΛ.

Εξάλλου, είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι ο μοναδικός λόγος που δεν καρποφόρησε η προσπάθεια ήταν οι διαφορετικές νοοτροπίες του μάνατζμεντ των δύο τραπεζών.

Είναι λοιπόν αφελές να ισχυρίζεται κανείς σήμερα ότι η συμφωνία χάλασε εξαιτίας του ΔΟΛ. Οπως αφελές είναι να υποστηρίζει ο κ. Παπανδρέου ότι μία κυβέρνση, στη συγκεκριμένη περίπτωση η δική του, έπεσε για ένα δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ!

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ εκτός από το άλμα λογικής, εμφανίζεται επίσης να πραγματοποιεί και ένα χρονικό άλμα. Οταν «Τα Νέα» δημοσίευσαν κάποια σχόλια για τον επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, αυτό έγινε στις 30 Μαρτίου 2011.

Δηλαδή σχεδόν ενάμιση μήνα μετά το ναυάγιο του deal, όταν πλέον όλες οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών είχαν και αυτές ναυαγήσει και το deal είχε οριστικά «ταφεί».

Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάτι τέτοιο μόνο αν τα σχόλια της εφημερίδας είχαν γίνει σε προγενέστερο της συμφωνίας χρόνο.

Οσον αφορά το δάνειο, ο ΔΟΛ ζήτησε και πήρε από την Εθνική δάνειο ύψους 19 εκατ. ευρώ βάζοντας ως υποθήκη (sale & lease back) το ακίνητο που στεγάζεται επί της οδού Μιχαλακοπούλου 80, αξίας 35 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια επανήλθε, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο Τύπος, ζητώντας πρόσθετο δάνειο 10 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Εθνικής ακολουθώντας την προσφιλή τακτική των τραπεζιτών για υπερβολικές καλύψεις, ζήτησε πρόσθετες εξασφαλίσεις. Δεν της αρκούσε δηλαδή η κάλυψη που προσέφερε το πολλαπλής αξίας κτίριο.

Ο ΔΟΛ δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις πρόσθετες απαιτήσεις και δεν έλαβε το δάνειο. Δηλαδή δεν πληρούσε τους όρους και τις προϋποθέσεις, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος εμφανίζεται να υιοθετεί πλήρως τη σαράφικη λογική των τραπεζιτών που στραγγαλίζει την επιχειρηματικότητα.

Βεβαίως η Εθνική αμφισβητεί ότι ζήτησε την άδεια του τότε Πρωθυπουργού, κάτι που αν ισχύει εκθέτει ανεπανόρθωτα την τράπεζα.

Η διοίκηση της Εθνικής στο παρελθον έδωσε μάχες για να απαγκιστρωθεί από το δημόσιο και να κερδίσει την εμπιστοσυνή των αγορών και των ιδιωτών μετόχων, ιδιαίτερα των ξένων που κατέχουν το 50% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της τράπεζας, ο κ. Ταμβακάκης, δεν ζήτησε ποτέ την έγκριση του κ. Παπανδρέου για να χορηγήσει δάνειο στον ΔΟΛ. Δεν υπάρχουν όμως ανάλογες διαβεβαιώσεις για ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου και σχετική απάντηση από το γραφείο του τότε Πρωθυπουργού.

ΤΟ ΒΗΜΑ