31 Ιανουαρίου 2012

Απρόθυμοι για πρόσθετη στήριξη της Ελλάδας οι επίσημοι πιστωτές

[Παρακαλάμε για δανεικά και μας έφταιγε ο επίτροπος...]

Οι πτυχές του νέου δανειακού προγράμματος της Ελλάδας θα προσδιορίσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα έτη και θα κρίνουν το εάν το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα είναι αρκετό για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όπως δήλωσε τα ξημερώματα της Τρίτη από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδημος το εάν τελικά θα απαιτηθεί και προσθετή στήριξη του δημόσιου τομέα προς την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων σχετικά με το πρόγραμμα, το οποίο θα προσδιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, καθώς και από το αποτέλεσμα της υλοποίησης του PSI.

«Είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση να προδικάσει κανένας με ακρίβεια, εάν θα απαιτηθεί περαιτέρω στήριξη. Η επιδίωξη είναι να αποφευχθεί. Εννοώ εάν θα απαιτηθεί περαιτέρω στήριξη από τους επίσημους πιστωτές μας. Αλλά επιδίωξή μας είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη από τους επισήμους πιστωτές, μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή του PSI και με την υιοθέτηση του νέου οικονομικού προγράμματος», δήλωσε ο κ. Παπαδήμος.

Εξάλλου, τοποθετούμενος στο PSI ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών, Γουέϊν Σουάν δήλωσε σήμερα, Τρίτη, πως αν τελικά η Ελλάδα καταλήξει σε συμφωνία με τους ιδιώτες για τη διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους της, θα αμβλυνθεί και η έντονη ανησυχία και απαισιοδοξία που διακατέχει τις διεθνείς αγορές και επηρεάζει συνακόλουθα, τόσο την αυστραλιανή όσο και την παγκόσμια οικονομία γενικότερα.