31 Ιανουαρίου 2012

Αφού γλυτώσαμε τον κακό επίτροπο... ας ετοιμαστούμε τώρα και για τις μειώσεις μισθών από τους καλούς Έλληνες πολιτικούς

Μέχρι σήμερα ακούμε για τις «κόκκινες γραμμές» των κομμάτων της συγκυβέρνησης στις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας. Οχι στη μείωση των κατώτατων μισθών, όχι «μαχαίρι» στο 13ο και 14ο μισθό, όχι στην επιτροπεία! Αυτονόητες και λογικές θέσεις, εάν ληφθεί υπόψη ότι στην ανεργία βρίσκονται περισσότερο από 1 εκατ. συμπολίτες μας, αλλά και ότι η μέχρι σήμερα μείωση των αποδοχών και τα έκτακτα «χαράτσια» έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία βαθαίνοντας την ύφεση στην αγορά. Ομως, μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε τα «όχι». Δεν μας έχουν ξεκαθαρίσει οι αρμόδιοι της συγκυβέρνησης ποια είναι τα «ναι».


Ποια από τα μέτρα που προτείνει η τρόικα έχουν δεχθεί. Πώς βλέπουν να διαμορφώνονται οι εργασιακές σχέσεις και ποιο «μοντέλο» προτείνουν οι ίδιοι στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης. Τι έχουν αποφασίσει για τις συλλογικές συμβάσεις; Τι προτείνουν για το μη μισθολογικό κόστος; Ποιες περαιτέρω μειώσεις θεωρούν εφικτές στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα; Δεν μας έχουν αποσαφηνίσει ποιες ζημιογόνες ΔΕΚΟ και οργανισμοί θα κλείσουν. Πόσοι εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά;

Σκοτάδι παντού, γιατί οι διαπραγματεύσεις είναι μυστικές και αντικείμενο επιλεκτικών και αποσπασματικών διαρροών. Ομως εάν κανείς σέβεται τις θυσίες που υφίστανται σήμερα οι πολίτες, οφείλει να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας! Δεν μπορούν τα κόμματα να κρύβονται άλλο. Αργά ή γρήγορα οι θέσεις που κράτησαν όλοι στη διαπραγμάτευση θα γίνουν γνωστές.

Οι εργαζόμενοι, είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, θέλουν ξεκάθαρες κουβέντες. Να γνωρίζουν τι τους περιμένει, εάν υπάρχει μέλλον ή πιο σωστά ποιο θα είναι το αύριο στην Ελλάδα. Μισόλογα, υπεκφυγές, πολύ δε περισσότερο μικροπολιτικά τερτίπια, δεν έχουν πλέον θέση, ειδικά αυτή την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο. Δεν μπορεί να λαμβάνονται μέτρα που θα αλλάξουν τη ζωή μας, χωρίς να γνωρίζουμε. Είτε το θέλουν είτε όχι, όλοι θα αναγκαστούν να πάρουν θέση.

Οι δανειστές μας δεν χαρίζονται και θέλουν τις υπογραφές όλων. Οπως η τρόικα στέλνει ανοιχτά «τελεσίγραφα», ας ανοίξουν και τα κόμματα τα χαρτιά τους. Ας μας γνωστοποιήσουν σε ποια θέματα συμφωνούν με τους δανειστές. Αλλωστε με το νέο μνημόνιο όλα θα ξεκαθαρίσουν. Και ας μη θεωρήσει κανείς ότι μπορεί να αποφύγει το πολιτικό κόστος ισχυριζόμενος ότι δεν το ήθελε, αναγκάστηκε, σύρθηκε, δεν το διάβασε ή άλλες δικαιολογίες. Γιατί πολύ απλά οι υπογραφές θα έχουν πέσει και μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr