Οι ΗΠΑ είναι μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που δεν έχει επίσημη γλώσσα! Τα αγγλικά αποτελούν defacto την καθομιλουμένη και δεν είναι νομικά κατοχυρωμένη επίσημη γλώσσα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μόνο 27 από τις 50 πολιτείες...
έχουν θεσπίσει με νόμο τα αγγλικά σαν επίσημη γλώσσα με αποτέλεσμα πχ. στην Καλιφόρνια να μπορούν να συνταχθούν επίσημα κρατικά έγγραφα στα αγγλικά, ισπανικά, κινέζικα, κορεάτικα, φιλιππινέζικα,πέρσικα, ρώσικα, βιετναμέζικα και ταιλανδέζικα!!
Συνολικά στις ΗΠΑ ομιλούνται ή γράφονται 337 γλώσσες, εκ των οποίων οι 176 είναι ιδιάνικες διάλεκτοι, ενώ έχουν χαθεί άλλες 52 γλώσσες που μιλούσαν οι ινδιάνοι πριν τον επικοισμό των ΗΠΑ από τους Ευρωπαίους.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή τα ελληνικά τα μιλάνε 365.000 κόσμος (17η στη σειρά γλώσσα) εκ των οποίων οι 71.000 ζούν στη Νέα Υόρκη και οι 36.000 στο Σικάγο, ενώ 33 ζούν στην Αλάσκα. Εντυπωσιακό είναι πως στην τελευταία απογραφή του 2005 σχεδόν 10.000 Έλληνες δήλωσαν πως δεν μιλάνε καθόλου αγγλικά!!
Δείτε εδώκαι εδώ στοιχεία για το πόσοι μιλάνε τα ελληνικά στις πολιτείες των ΗΠΑ και εδώ στοιχεία της απογραφής για τους 1,291,381 Έλληνες των ΗΠΑ (ηλικία, εκπαίδευση, εισόδημα κ.λπ)
Εννοείται ότι ο αστικός μύθος ότι τα ελληνικά έχασαν σε ψηφοφορία για μια ψήφο το να γίνουν επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ, δεν αξίζει καν σχολιασμού. Απλά να πούμε ότι τα ίδια λένε και άλλοι λαοί όπως Γάλλοι και Γερμανοί, Ολλανδοί, Ισπανοί, μέχρι και οι εβραίοι.
Το μόνο που ισχύει είναι ότι σε μια ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων 1794 απορρίφθηκε αίτημα Γερμανών αγροτών της Βιρτζίνια να δημοσιεύονται οι Νόμοι και στα Γερμανικά. Το αίτημα απορρίφθηκε όντως με μία ψήφο (42 προς 41), ενώ η πλάκα είναι ότι απουσίαζε ο αμερικανογερμανός αντιπρόσωπος Muhlenberg ο οποίος ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και συμμετείχε ενεργά στη σύνταξη του αμερικάνικου Συντάγματος, ο οποίος αργότερα δήλωσε πως όσο συντομότερα γίνουν οι γερμανοί αμερικάνοι, τόσο το καλύτερο.
Η τελευταία προσπάθεια να αποκτήσουν οι ΗΠΑ επίσημη γλώσσα έγινε το 2006. Σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο απορρίφθηκε η πρόταση να γίνουν τα αγγλικά επίσημη γλώσσα, με ψήφους 62 εναντι 35 (3 αποχές) χάρη στη διαφωνία των Δημοκρατικών. Μεταξύ αυτών που ψήφισαν εναντίον ήταν η Κλίντον, ο Ομπάμα, ο Μπάιντεν και ο Σαρμπάνης
Πάντως πρόβλημα υπάρχει μιας και ενώ στην απογραφή του 1980 δήλωσαν 11% των κατοίκων ότι πρώτη γλώσσα είναι άλλη από τα αγγλικά, στην απογραφή του 2000 το ποσοστό αυτό είχε ανέβει στο 18%