31 Ιανουαρίου 2012

Έκλεισε πυρηνικό εργοστάσιο στις ΗΠΑ μετά από "ασυνήθιστο γεγονός"

Ένα πυρηνικό εργοστάσιο στις ΗΠΑ έκλεισε τους αντιδραστήρες καθώς μετά από ένα περίεργο γεγονός όπως το χαρακτήρισαν οι αρχές, έπρεπε να μειωθεί η πίεση σε έναν από τους δύο αντιδραστήρες. Μετά από προβλήματα με την τροφοδοσία του ρεύματος, στο πυρηνικό εργοστάσιο του Byron κοντά στο Σικάγο, αφαιρέθηκε ατμός με ραδιενεργό Τρίτιο, προκειμένου να μειωθεί η πίεση σε έναν από τους αντιδραστήρες και να επιτευχθεί καλύτερη ψύξη του.

Ο ατμός δεν προέρχονταν απευθείας από το εσωτερικό του αντιδραστήρα αλλά από την τουρμπίνα που παράγει το ρεύμα. Για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου χρησιμοποιούνται γεννήτριες πετρελαίου.

Οι αρχές των ΗΠΑ κατέταξαν το γεγονός στην πρώτη από τις 4 κλίμακες κινδύνου καθώς πιστεύουν ότι διέφυγε μόνο μικρή ποσότητα ραδιενεργού Τρίτιου. Για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής, δεν υπάρχει κίνδυνος, λένε οι αρχές καθώς δεν μετρήθηκαν αυξημένα ποσά ραδιενέργειας. Το περιστατικό οφείλεται σε βλάβη του διακόπτη παροχής αλλά και απαγωγής της παραγόμενης ενέργειας στην τουρμπίνα του εργοστασίου. Το Τρίτιο (H³-Ισότοπο του Τδρογόνου) έχει μικρή ημιπερίοδο ζωής (δηλ. γίνεται ανενεργό μέσα σε μικρό διάστημα)... όπου το "μικρή" ισοδυναμεί με 12,3 χρόνια...