26 Ιανουαρίου 2012

ΝΔ προτείνει μειώσεις φορολογίας (ΦΠΑ, εισοδήματος, ΕΦΚ καυσίμων) και αύξηση αφορολογήτου-ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ πήγαν χωρίς προτάσεις!!! (Οι υπόλοιποι τα έχουν λύσει αυτά τα προβλήματα...)

Μειώσεις συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος, στον ΦΠΑ, στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων και στη φορολογία μεταβιβάσεων ακινήτων και επαναφορά του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος στις 12.000 ευρώ προβλέπει μεταξύ άλλων το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Το πλήρες πακέτο των προτάσεων της Ν.Δ. κατέθεσε χθες ο αναπληρωτής τομεάρχης του κόμματος και βουλευτής Κυκλάδων κ. Ι. Βρούτσης, στην πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο του διαλόγου για την προετοιμασία του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος. Ο κ. Βενιζέλος που ουσιαστικά εκπροσωπούσε το ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής Αχαΐας κ. Αλ. Χρυσανθακόπουλος που εκπροσωπούσε τον ΛΑ.Ο.Σ. δεν παρουσίασαν τις προτάσεις των κομμάτων τους.

Σύμφωνα με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας βασικός στόχος της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος πρέπει να είναι η εξάλειψη των αντιαναπτυξιακών επιβαρύνσεων στην άμεση και την έμμεση φορολογία που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το Μνημόνιο, αλλά και η ταυτόχρονη ενίσχυση των ρυθμίσεων που αποσκοπούν στην αποκάλυψη της φορολογητέας ύλης. Οι παρεμβάσεις που προτείνονται είναι οι ακόλουθες:


α) Φυσικά πρόσωπα

* Μείωση του αριθμού των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας και χαμηλότερη φορολογία, με αφορολόγητο στις 12.000 €, μείωση του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 40% και σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια στο 30%.

* Υπαγωγή στη φορολογία εισοδήματος όλων των κερδών που φορολογούνται αυτοτελώς με εξαίρεση τους τόκους, τα μερίσματα και τα έσοδα της Ναυτιλίας. Επίσης, η υπεραξία από πώληση ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη, εταιρικών μεριδίων, καθώς και η υπεραξία από ασφαλιστικά συμβόλαια και από πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων θα φορολογούνται αυτοτελώς με ποσοστό 20%.

* Θέσπιση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια.

* Επανεξέταση της διαδικασίας συλλογής των αποδείξεων.

β) Νομικά πρόσωπα

* Ενιαίος Φορολογικός Συντελεστής 15% σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα (flattax).

* Παρακράτηση 15% στα διανεμόμενα κέρδη και εξάντληση της φορολόγησης των μετόχων ή εταίρων.

* Κατάργηση σε μόνιμη βάση των εκτάκτων εισφορών.

* Καθιέρωση παράλληλου αντικειμενικού τρόπου προσδιορισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος με ταυτόχρονη δυνατότητα αμφισβήτησης και υπαγωγής σε λογιστικό προσδιορισμό με πιστοποίηση της φορολογικής υποχρέωσης από πιστοποιημένο λογιστή ή ορκωτό ελεγκτή για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με έσοδα μέχρι ενός χαμηλού ορίου.

γ) ΦΠΑ

* Μείωση του βασικού συντελεστή στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5%.

* Υπαγωγή στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ όλων των υπηρεσιών τουριστικού πακέτου και όχι μόνο της διαμονής.

* Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

* Επαναφορά των ειδών εστίασης στο συντελεστή 9%.

* Επανεξέταση του συστήματος καταβολής του ΦΠΑ, έτσι ώστε ο φόρος να αποδίδεται στο Δημόσιο στον πραγματικό χρόνο της.

* Αυτοματοποίηση στην επιστροφή ΦΠΑ ή άλλων φόρων που έχουν προκαταβληθεί. Αντί επιστροφής, θα μπορούσε επίσης να γίνεται συμψηφισμός με άλλους φόρους.

δ) Ακίνητη Περιουσία

* Πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για 5 έτη.

* Αναπροσαρμογή του κόστους εκκίνησης (ΚΕ) και του ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομής (ΕΚΚΟ) στις πραγματικές τιμές και επέκταση του ΕΚΚΟ σε όλες τις οικοδομικές άδειες (νέες κατασκευές και ανακατασκευές) και στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας.

* Διατήρηση της αναστολής του πόθεν έσχες –για οποιαδήποτε κατοικία– για 3 χρόνια, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

* Κατάργηση του επαχθούς τέλους φορολόγησης ακινήτων που επιβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και αντικατάστασή του από το ΕΤΑΚ (που δεν εισπράττεται σήμερα), από την αύξηση του ΕΚΚΟ στα ακίνητα και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

* Υπαγωγή σε αυτοτελή φορολογία 20% του ποσού της αποπληθωρισμένης υπεραξίας που προκύπτει από τη μεταβίβαση ακινήτων για ποσά άνω κάποιου ορίου.

* Κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, μετατροπή του σε ΕΤΑΚ και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του.

* Μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στα επίπεδα των ευρωπαϊκών χωρών.

* Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται.

ε) Ειδικοί φόροι κατανάλωσης

* Ταχεία μείωση των ΕΦΚ στη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης, το υγραέριο και το φυσικό αέριο στα προβλεπόμενα από την κοινοτική νομοθεσία ελάχιστα όρια.

Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής

Πέραν των αλλαγών στην άμεση και έμμεση φορολογία το πρόγραμμα της Ν.Δ. προβλέπει και τα ακόλουθα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής:

* Υποχρεωτική Ηλεκτρονική Εθνική Καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ετσι, θα δίνεται η ευκαιρία σε όλους να δηλώσουν κάθε μορφής περιουσιακά στοιχεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν ισχυρά κίνητρα για την εμφάνιση μη δηλωθέντων μέχρι σήμερα χρηματικών ποσών και για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων.

* Η ΓΓΠΣ θα δημιουργήσει μια βάση δεδομένων, μέσα στην οποία θα καταχωρίζεται το ηλεκτρονικό προφίλ κάθε φορολογουμένου, ενώ ταυτόχρονα θα προσδιορίζονται, με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, για κάθε φορολογούμενο, οι «πραγματικές δαπάνες διαβίωσης». Οι δαπάνες αυτές δεν θα εκπίπτουν από το φόρο εισοδήματος, αλλά θα λαμβάνονται υπόψη για τον ακριβή προσδιορισμό του ετήσιου καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος.

* Κατά την πρώτη εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Καταγραφής της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογουμένου θα καταγραφούν τα πάσης φύσεως χρηματοπιστωτικά προϊόντα που αυτός κατέχει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στη βάση αυτή, καταθέσεις και επενδύσεις που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν θα επιβαρύνονται με φόρο 5%, με εξαίρεση εκείνες που προέρχονται από «ξέπλυμα» χρήματος, εγκληματικές ενέργειες και όσες ανήκουν σε πολιτικούς, για τις οποίες θα ισχύουν αυστηρότατες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

* Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου θα συνδεθούν οnline με τη βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ ώστε κάθε συναλλαγή να καταγράφεται και να μην είναι δυνατόν να αλλοιωθεί. Επιπλέον, θα καθιερωθεί η ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων (e-invoicing). Το μέτρο αυτό καταπολεμά οριστικά τα πλαστά τιμολόγια.