14 Ιανουαρίου 2012

Ψόφησε ο Ραούφ Ντενκτάς! Μήπως πρέπει και να κλάψουμε;


Ο φονιάς ελληνοκυπρίων θεωρήθηκε πρωτεργάτης της αναγόρευσης της Κύπρου σε κυρίαρχο θέμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο σκληροπυρηνικός πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, ο οποίος κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή για περισσότερο από σαράντα χρόνια, απεβίωσε απόψε σε ηλικία 88 χρονών σε νοσοκομείο στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας.
Η υγεία του είχε επιδεινωθεί πριν από μερικούς μήνες, ύστερα από εγκεφαλικό, ενώ την περασμένη βδομάδα εισήχθη εκ νέου στο νοσοκομείο με αφυδάτωση. Στη συνέχεια, οι γιατροί διέγνωσαν ανεπάρκεια στους νεφρούς και στο συκώτι του. Από χθες ήταν υπό μηχανική υποιστήξριξη.

Η είδηση του θανάτου του Ρ. Ντενκτάς ανακοινώθηκε από τον γιό του Σερντάρ Ντενκτάς, στο "Νοσοκομείο της Εγγύς Ανατολής".

Στο νοσοκομείο έσπευσαν ο ηγέτης της τ/κοινότητας Ντερβίς Έρογλου, ο "πρωθυπουργός" Ιρσέν Κιουτσούκ, καθώς και άλλοι παράγοντες της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης πριν χάσει τις αισθήσεις του, ο Ρ. Ντενκτάς συνομίλησε με την σύζυγο του και εξέφρασε την αγάπη για το πρόσωπο της. Παράλληλα, έστειλε ένα τελευταίο μήνυμα στον πρόεδρο Χριστόφια . "Εδώ (στη βόρειο Κύπρο) υπάρχει ένα ανεξάρτητο κράτος", υπήρξαν, σύμφωνα τα τουρκοκυπριακά, ΜΜΕ τα τελευταία λόγια του Ρ. Ντενκτάς.

Ο Ντενκτάς υπήρξε βασικός στέλεχος της τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ, ενώ το 1983 με τις "ευλογίες" του τουρκικού κατεστημένου της 'Αγκυρας και των οργάνων του στην Κύπρο ανακήρυξε στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού την λεγόμενη "Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου". Διαφώνησε με το σχέδιο Ανάν, ήρθε σε ρήξη με τον Ταγίπ Ερντογάν και αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική.