14 Ιανουαρίου 2012

Μα τι είπες τώρα; Fuchs: Η S&P πρέπει να υποβαθμίσει και τη Μ. Βρετανία

Επίθεση κατά των Οίκων αξιολόγησης εξαπέλυσε ο Γερμανός βουλευτής Μichael Fuchs, κατηγορώντας τους για πολιτικά παιχνίδια, ενώ ο Σόιμπλε είπε ότι δεν πρέπει να υπερεκτιμάμε τις αξιολογήσεις των οίκων και η Μέρκελ θα τοποθετηθεί αύριο για την απώλεια του τριπλού Α από Γαλλία και Αυστρία. Για πολιτικά υποκινούμενη απόφαση μίλησε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνυ.

«Η S and P έχει μια διαστρεβλωμένη εικόνα για την ευρωζώνη και ότι οι υποβαθμίσεις εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα», δήλωσε ο κ. Fuchs σύμφωνα με το Reuters.

«Η απόφαση αυτή είναι αδικαιολόγητη. Η S and P πρέπει να σταματήσει να παίζει πολιτικά παιχνίδια. Γιατί δεν προχωρά σε πράξεις αξιολόγησης για τις υπερχρεωμένες ΗΠΑ ή την υπερχρεωμένη Μ. Βρετανία», δήλωσε ο Γερμανός βουλευτής, σημειώνοντας ότι η Μ. Βρετανία έχει μεγαλύτερο χρέος και έλλειμμα από τη Γαλλία.

«Αν ο οίκος αξιολόγησης υποβαθμίσει τη Γαλλία, πρέπει να υποβαθμίσει και τη Μ. Βρετανία για να είναι αξιόπιστος» σημείωσε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο.

Για πολιτικά υποκινούμενη απόφαση μίλησε και ο διοικητής της Τράπεζας της Αυστρίας. "Η S and P είναι η πλέον πολιτικοποιημένη απο τους οίκους αξιολόγησης και η απόφαση είναι καθαρά πολιτική. Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί η μαζική υποβάθμιση της μισής Ευρωζώνης. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί λόγοι να μην είμαστε ευχαριστημένοι με την εξέλιξη στην Ευρωζώνη, αλλά είναι επίσης σίγουρο ότι η συγκεκριμένη υποβάθμιση θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα" είπε ο Έβαλντ Νοβότνυ