Η έλευση της Τρόικας στην Αθήνα, οι νέες δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία αλλά και οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας απασχολούν σήμερα τον γερμανικό τύπο.
«Ο ελληνικός εφιάλτης», είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου που σημειώνει: «Η οικονομία συρρικνώνεται, η ανεργία αυξάνεται, οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν: η Αθήνα χρειάζεται και πάλι νέα προγράμματα βοήθειας».
«Στενεύουν τα περιθώρια για την Αθήνα», τιτλοφορείται σημερινό άρθρο στην Tagesspiegel που υπογραμμίζει: «Οι ελλιπείς μεταρρυθμίσεις θέτουν σε κίνδυνο την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Λίγο πριν τις προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, εντείνεται η ανησυχία στην Αθήνα. Την ίδια ώρα το ευρώ δέχεται νέες ισχυρές πιέσεις».
«Επιστροφή στην εξαθλίωση», είναι ο τίτλος σημερινού σχολίου στην Tageszeitung του Βερολίνου για την κατάσταση στην Ελλάδα: «Η Ελλάδα δεν είναι απλώς χρεοκοπημένη, έχει πραγματικά χρεοκοπήσει. Μπορεί να πρόκειται για ταυτολογία, αλλά δεν μπορεί κανείς να συνοψίσει διαφορετικά τις νεότερες εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Ο όρος χρεοκοπία μπορεί να μην γνωρίζει διαβαθμίσεις, παρόλα αυτά όμως η ελληνική καταστροφή γίνεται κάθε μήνα μεγαλύτερη». Η εφημερίδα σημειώνει ότι «ακόμη κι αν διαγραφεί το ελληνικό χρέος στο σύνολό του (…) ένα ερώτημα θα παρέμενε αναπάντητο, το ερώτημα που αφορά το μέλλον της Ελλάδας».
"Πείραμα με αβέβαιη έκβαση"
«Όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί είναι σωστές, ωστόσο επιδεινώνουν την ύφεση. Είναι σωστό οι αποθανόντες να μην λαμβάνουν πλέον σύνταξη. Οι απόγονοί τους έχουν όμως τώρα μικρότερο εισόδημα. Είναι σωστό να μειώνεις τον κρατικό μηχανισμό. Αλλά πολλοί Έλληνες χάνουν έτσι το μισθό και τη θέση τους. Είναι σωστό να κλείνεις ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις. Αλλά και αυτό κοστίζει θέσεις εργασίας. Στο τέλος δεν αποκλείεται να παραμείνει μόνον ο τουρισμός, ο οποίος όμως δεν μπορεί να θρέψει όλους τους Έλληνες. Η χώρα θα γνωρίσει εκείνη τη μαζική φτώχεια, η οποία όφειλε να έχει ξεπεραστεί με το ευρώ. Η Ελλάδα είναι ένα πείραμα με αβέβαιη έκβαση. Ποτέ άλλοτε μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο μια δυτικοευρωπαϊκή χώρα δεν οδηγήθηκε τόσο βάναυσα στην εξαθλίωση. Ήρθε ο καιρός να ασχοληθεί κανείς –πέρα από τα χρέη του παρελθόντος- και με το μέλλον της Ελλάδας».
«Επιστροφή στην καθημερινότητα της ευρωδιάσωσης», σημειώνει η Tagesspiegel σχολιάζοντας τη σημερινή συνάντηση Μέρκελ Σαρκοζί: «Οι δυο ηγέτες θέλουν να δείξουν την αποφασιστικότητά τους όσον αφορά την υλοποίηση των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. Η Μέρκελ επιθυμεί τη μετεξέλιξη της ΕΕ σε μια ‘Ένωση Σταθερότητας’ και ο Σαρκοζί δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει. Το εγχείρημα είναι αρκετά δύσκολο καθώς δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου βέβαιο ότι ο γάλλος πρόεδρος θα καταφέρει να περάσει το χρεόφρενο κατά το γερμανικό πρότυπο. Και την ίδια ώρα Μέρκελ και Σαρκοζί αιφνιδιάζονται από νέα αρνητικά μηνύματα από την Ελλάδα».
Κερδισμένη...η Γερμανία
Στις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας αναφέρεται στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Zeit, επισημαίνοντας ότι «είναι σχεδόν απίστευτο: την άνοιξη θα κριθεί εάν η Ελλάδα επιβιώσει στην ευρωζώνη ή εάν επιστρέψει στη δραχμή. (…) Οι γιατροί εξυπηρετούν μόνον τα έκτακτα, οι οδηγοί των λεωφορείων απεργούν, πολλά σχολεία δεν έχουν ακόμη βιβλία ενώ χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι διαδηλώνουν κατά της σχεδιαζόμενης απόλυσής τους. Το νέο πρόγραμμα περικοπών της ελληνικής κυβέρνησης επηρεάζει όλους τους Έλληνες. Εκτός κι αν εργάζονται στο στρατό ή στην αμυντική βιομηχανία. Είναι οι τομείς που σχεδόν δεν έχουν αγγίξει οι περικοπές. (…) Ο μεγαλύτερος κερδισμένος είναι η πρωταθλήτρια των περικοπών Γερμανία. Σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση για τις γερμανικές εξαγωγές εξοπλιστικών προγραμμάτων για το 2010, Ελλάδα και Πορτογαλία -που επίσης βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας- είναι οι κυριότεροι αγοραστές γερμανικών όπλων».
Deutsche Welle