Η Ελλάδα δεν έχει πεισθεί για τα οφέλη των πετρελαϊκών κυρώσεων εναντίον του Ιράν ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα διπλωματική πηγή της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Η εύθραυστη ελληνική οικονομία εξαρτάται περισσότερο από τις άλλες της ΕΕ από την τροφοδοσία σε ιρανικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει επί πολιτικής βάσης για το εμπάργκο, αλλά ζητεί διαβεβαιώσεις ότι θα είναι σε θέση να αγοράσει πετρέλαιο από άλλους προμηθευτές με τόσο ευνοϊκούς όρους, όσο είναι αυτοί που τής προσφέρει το Ιράν.
«Η δυσκολία έγκειται στο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει τη Δευτέρα...Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να δώσουμε όλες τις διαβεβαιώσεις στην Ελλάδα για να πει 'OK'», δήλωσε η ευρωπαϊκή πηγή.
Το Ιράν πωλεί πετρέλαιο στην Ελλάδα χωρίς χρηματικές εγγυήσεις, εξήγησε. Θα ήταν «δυσκολότερο» να πείσουμε άλλους προμηθευτές, όπως τη Σαουδική Αραβία, να κάνουν το ίδιο, «εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ωστόσο «ότι υπάρχει η βούληση από όλες τις πλευρές για την εξεύρεση λύσης».
Το εμπάργκο κατά του Ιράν αναμένεται να εφαρμοσθεί σταδιακά και θα περιλαμβάνει άμεση απαγόρευση υπογραφής νέων συμβολαίων και εξάμηνη προθεσμία για το κλείσιμο των υπαρχουσών συμφωνιών, δήλωσαν πρόσφατα διπλωματικές πηγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε επίσης σήμερα ότι κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας αναμένεται η έγκριση κυρώσεων κατά της κεντρικής τράπεζας του Ιράν και «μίας ή δυο» ιδιωτικών τραπεζών.
«Υπάρχουν ακόμη ορισμένες διαφωνίες, αλλά στο τέλος πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε.