Στο συμπέρασμα ότι ο πυρηνικός σταθμός Κοζλοντούι, στη Βουλγαρία, είναι σε θέση να αντέξει σε πλημμύρες, ξηρασία, θυελλώδεις ανέμους, ισχυρούς σεισμούς και άλλα ακραία φυσικά φαινόμενα, που μπορεί να προκύψουν ως συνέπεια των κλιματικών αλλαγών, κατέληξαν τα «τεστ αντοχής» (stress tests) στο συγκεκριμένο σταθμό.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η πυρηνική μονάδα της Βουλγαρίας διαθέτει αναπτυγμένο σύστημα τροφοδότησης με ηλεκτρικό ρεύμα στην περίπτωση διακοπής της κανονικής παροχής ηλεκτρισμού. Αυτό, όπως σημειώνεται, αποτελεί εγγύηση ότι στο Κοζλοντούι δεν πρόκειται να σημειωθούν γεγονότα, παρόμοια με τις δραματικές εξελίξεις στον ιαπωνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Τα αποτελέσματα των «τεστ αντοχής» στο Κοζλοντούι έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής της Βουλγαρίας Σεργκέι Τσότσεφ, που διενήργησε τους ελέγχους.
«Στη διάρκεια των 'τεστ αντοχής' αποδείχθηκε ότι τα κύρια χαρακτηριστικά των θεμελίων και των κτιριακών εγκαταστάσεων, αλλά και οι βασικές τεχνικές και τεχνολογικές παράμετροι των σημαντικών για την ασφάλεια συστημάτων εξασφαλίζουν επαρκή αντοχή των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην περίπτωση ακραίων μετεωρολογικών επιδράσεων, όπως και κλιματικών αλλαγών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσότσεφ.
«Ικανοποιητικό» χαρακτηρίζεται και το σύστημα που έχει στόχο να συγκρατήσει εντός του ερμητικού περιτυλίγματος του σταθμού τυχόν ραδιενεργά υλικά και να αποτρέψει τη διαρροή τους στην ατμόσφαιρα, σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος.
Ωστόσο, η αρμόδια Αρχή έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες βελτίωσης της αντοχής των αντιδραστήρων στο Κοζλοντούι, στην περίπτωση ατυχήματος.
Κατά τον Βούλγαρο αρμόδιο, ικανοποιητικό είναι επίσης και το επίπεδο της εκπαίδευσης, της προετοιμασίας και της εγρήγορσης του προσωπικού της πυρηνικής μονάδας για την αντιμετώπιση τυχόν ατυχημάτων.
Ωστόσο, η ελεγκτήρια Αρχή διέταξε να κατασκευαστεί νέο Κέντρο Διαχείρισης Ατυχημάτων εκτός των ορίων του σταθμού, αλλά και να εκσυγχρονιστούν τα σχέδια αντιμετώπισης τυχόν έκτακτων καταστάσεων.
Τόσο το Κοζλοντούι όσο και ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός, που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη Βουλγαρία, στο Μπέλενε, διαθέτουν- σύμφωνα με τα «τεστ αντοχής"- μεγάλη αντοχή σε σεισμικές δονήσεις. Μάλιστα, στην περίπτωση του Μπέλενε ξεπερνά κατά 40% το μέγεθος των ισχυρότερων σεισμών που μπορεί να σημειωθούν στην περιοχή.
Σύμφωνα δε με τον κ. Τσότσεφ, ο πυρηνικός σταθμός του Μπέλενε θα υπερβαίνει σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας όλων των αντιδραστήρων, που βρίσκονται σε εκμετάλλευση σήμερα στη Βουλγαρία και στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Τράιτσο Τράικοφ για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στις επιφυλάξεις της κυβέρνησης σχετικά με τη σκοπιμότητα του σχεδίου «Μπέλενε», οριστική απόφαση για την υλοποίηση του οποίου αναμένεται να ληφθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, κατόπιν συνεννόησης της βουλγαρικής πλευράς με τους Ρώσους κατασκευαστές.
Σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ, ο αρμόδιος υπουργός επανέλαβε επίσης τη θέση του ότι η κατασκευή νέου αντιδραστήρα στο Κοζλοντούι «φαίνεται πλέον λογική εξέλιξη».
Σύμφωνα με τον κ. Τράικοφ, οι διεργασίες για την ανάπτυξη της νέας μονάδας στο Κοζλοντούι θα αρχίσουν πιθανώς ως το τέλος της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, ενώ «στο Μπέλενε μπορεί να αναπτύσσεται άλλου είδους οικονομικής δραστηριότητας» όπως είπε.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, ο κ. Τσότσεφ ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν έχει ενημερωθεί για τυχόν ακύρωση του σχεδίου για το Μπέλενε από την κυβέρνηση, ούτε έχει κατατεθεί στην ανεξάρτητη Αρχή κάποιο έγγραφο, που να έχει σχέση με σχέδιο τοποθέτησης νέου αντιδραστήρα στο Κοζλοντούι.
Εξήγησε δε ότι η Αρχή, την οποία εκπροσωπεί, αποφάσισε να προχωρήσει σε «τεστ αντοχής» στο Μπέλενε, χωρίς να είναι τυπικά υποχρεωμένη να το κάνει, αφού ο νέος σταθμός ούτε έχει κατασκευαστεί, ούτε λειτουργεί, αλλά για τις ανάγκες της διαδικασίας έκδοσης της μελλοντικής άδειας λειτουργίας του σταθμού.
«Θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα των 'τεστ αντοχής' αποτελούν σοβαρό βήμα στην πορεία της έγκρισης του σχεδίου» τόνισε ο κ. Τσότσεφ.