15 Ιανουαρίου 2012

Προσπάθεια αποδραματοποίσης της απώλειας του ΑΑΑ στη Γαλλία

O Οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’sυποβάθμισε κατά μια μονάδα την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας με συνέπεια να μειωθεί το αξιόχρεο της χώρας στο «ΑΑ » χάνοντας την ανώτερη αξιολόγηση των «ΑΑΑ».

Αυτό που για εβδομάδες θεωρείτο ως δεδομένο στους οικονομικούς κύκλους, η Standard and Poor’s το έκανε και επισήμως γνωστό Παρασκευή και 13. Η Γαλλία έχασε το τριπλό Α και μπήκε σε αρνητική επιτήρηση για ένα τρίμηνο.

Για το πλατύ κοινό πάντως η είδηση αντήχησε ως κεραυνός εν αιθρία, γιατί πίστευε ότι θα κατόρθωνε να το διατηρήσει αφού λίγους μήνες πριν ο Νικολά Σαρκοζί είχε χαρακτηρίσει το τριπλό Α ως «εθνικό θησαυρό» και υποσχεθεί ότι θα κάνει το παν για να το διατηρήσει. Έτσι είχε δικαιολογήσει και τη λήψη των αυστηρών μέτρων λιτότητας που πήρε δύο φορές μέσα σε τέσσερις μήνες.

Αυτές τις ώρες οι προσπάθειες της κυβέρνησης συντονίζονται στο να αποδραματοποιήσει την κατάσταση. «Η είδηση δεν είναι καλή» αναγνώρισε ο υπουργός Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν «δεν μας εξέπληξε όμως εντελώς και δεν τη θεωρούμε καταστροφική» συμπλήρωσε.

Βέλη από την αντιπολίτευση στο Σαρκοζί

Και ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν έσπευσε να κάνει δηλώσεις υπογραμμίζοντας ότι «η εκτίμηση του Οίκου αντικατοπτρίζει κυρίως τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι επενδυτές την κατάσταση στην ευρωζώνη γενικά» και την έλλειψη διακυβέρνησης για την οποία ο Γάλλος πρόεδρος αγωνίζεται από καιρό.

«Η Γαλλία δεν περίμενε τη βαθμολογία για να προχωρήσει σε διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις» είπε «στοχεύοντας συγχρόνως σε ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη, πολιτική που θα συνεχίσει έως τις παραμονές των εκλογών».

Μόλις 100 μέρες πριν από τον πρώτο γύρο πάντως, δεν είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί στον Γάλλο πρόεδρο, που καλλιεργεί την εικόνα του «προστάτη» για τους Γάλλους, ώστε ορισμένα έντυπα να τον αποκαλούν «Ζορό ».

« Ο Νικολά Σαρκοζί έχασε τη μάχη του τριπλού Α. Σήμερα δεν τιμωρείται η Γαλλία αλλά η πολιτική Σαρκοζί » έσπευσε να δηλώσει νωρίς το πρωί, ο κύριος αντίπαλός του Φρανσουά Ολάντ.

Deutsche Welle