15 Ιανουαρίου 2012

Έκρηξη σε νοτιοκορεατικό τάνκερ, τρεις νεκροί και οκτώ αγνοούμενοι (βίντεο)

Νοτιοκορεατικό πετρελαιοφόρο ναυάγησε την Κυριακή στην Κίτρινη Θάλασσα, ύστερα από έκρηξη που σημειώθηκε σε αυτό, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον τριών μελών του πληρώματος. Η νοτιοκορεατική ακτοφυλακή απέκλεισε την εκδοχή βορειοκορεατικής επίθεσης, ενώ το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι η έκρηξη οφείλεται αναμφίβολα σε διαρροή υγραερίου.
Η έκρηξη σημειώθηκε το πρωί στο 4.191 τόνων δεξαμενόπλοιο «Doora 3», κοντά σε νησί, σχεδόν 32 χλμ. νοτιοδυτικά του δυτικού λιμανιού Ίντσεον της Νοτίου Κορέας.

«Η έκρηξη σημειώθηκε εντός των ναυτικών ορίων με τη Βόρειο Κορέα. Θεωρούμε μικρή την πιθανότητα η έκρηξη να οφείλεται σε βορειοκορεατική επίθεση» δήλωσε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

Κατά την έκρηξη σκοτώθηκαν ένας Νοτιοκορεάτης ναυτικός και δύο Βιρμανοί. Πέντε Νοτιοκορεάτες και τρεις Βιρμανοί φέρονται ως αγνοούμενοι. Τα υπόλοιπα πέντε μέλη του πληρώματος διασώθηκαν, ενώ η επιχείρηση διάσωσης είναι σε εξέλιξη. Το πλήρωμα αποτελούσαν 11 Κορεάτες και πέντε Βιρμανοί ναυτικοί.

Η πλοιοκτήτρια εταιρία ανακοίνωσε ότι το πλοίο μεταφέρει συνήθως ντίζελ αλλά αυτή τη φορά μετέφερε βενζίνη. «Εξετάζουμε αν αυτό είχε κάποια σχέση με την έκρηξη» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.