Η σκιά της Ελλάδας πλανάται για μια ακόμα φορά πάνω από το Νταβός, όπου η αδράνεια της Ευρωζώνης, η οποία καθυστερεί να εφαρμόσει λύσεις για την έξοδο από την κρίση, εξακολουθεί να επικρίνεται από τους περισσότερους παριστάμενους και δη από τους ομιλητές.
Σε τέτοιο σημείο έχουν φτάσει τα απαξιωτικά για την Ευρώπη και την οικονομία της σχόλια ώστε να «αναγκαστεί» να την … υπερασπιστεί ο ευρωσκεπτικιστής Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, ο οποίος τόνισε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ πως τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πολλά πράγματα στην Ευρωζώνη και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα και οι αγορές!
Ο ίδιος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους μηχανισμούς στήριξης που η Ευρωζώνη θέλει να θέσει σε ισχύ για να αποτρέψει τη μετάδοση της κρίσης, χαρακτηρίζοντάς τους ως το κλειδί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, των κυβερνήσεων και των καταναλωτών.
Η Ελλάδα και το πρόβλημα χρέους της πάντως εξακολουθεί να «πρωταγωνιστεί» στο φετινό Νταβός, με τον ίδιο τον Όσμπορν να επιτίθεται φραστικά σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες κατηγορώντας τους για ανικανότητα να επιλύσουν τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας που ταλανίζουν συνολικά την Ευρωζώνη από τα τέλη του 2009.
Στο φετινό Νταβός πάντως αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Η οποία και το Σάββατο, κληθείσα να σχολιάσει το «ελληνικό πρόβλημα», διευκρίνισε ότι δεν έχει παραδοθεί ακόμη η επικαιροποιημένη έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα και ως εκ τούτου στην αυριανή άτυπη σύνοδο κορυφής δεν θα συζητηθεί το θέμα της νέας δανειακής σύμβασης.
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι «βολές» και η σφοδρή κριτική στην καγκελάριο Μέρκελ , αυτή τη φορά με πρώτο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο τελευταίος, μιλώντας από το Νταβός στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, τόνισε ευθέως πως δεν ήταν πετυχημένη η διαχείριση της κρίσης μέχρι σήμερα.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο γνωστός και μη εξαιρετέος οικονομολόγος – «Κασσάνδρα» των αγορών Νουριέλ Ρουμπινί προέβλεπε – πάντα από το βήμα του Νταβός – πως η Ελλάδα πιθανότατα θα βγει από την ευρωζώνη μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ τον ίδιο δρόμο μπορεί να ακολουθήσει και η Πορτογαλία. «Η ευρωζώνη είναι ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα σε αργή κίνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά …
Και συμπλήρωσε πως δίνει 50% πιθανότητα μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια η Ευρωζώνη να διαλυθεί.
Κάτι που εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος τόνισε πως «ο μόνος τρόπος για να καταφέρει η Ευρώπη να διατηρήσει τη Νομισματική της Ένωση είναι να οικοδομήσει ένα ισχυρότερο τείχος προστασίας στις αδύναμες οικονομίες και στο νόμισμά της»!
protothema.gr