11 Ιανουαρίου 2012

Ξυπνήστε ρε: Βρετανικό πλιάτσικο στο ελληνικό χρέος... δεν το λέω εγώ, οι αμερικάνοι το λένε

Στο δημοσίευμα με τίτλο: «Αναμένοντας μία ελληνική αποπληρωμή», η International Herald Tribune εξετάζει κατά πόσο η επόμενη πληρωμή, στο πλαίσιο διάσωσης της Ελλάδας, θα μπορούσε να καταλήξει απ' ευθείας «στις τσέπες» των hedge funds του Λονδίνου.
Σύμφωνα με την International Herald Tribune, πολλοί ανεξάρτητοι επενδυτές, κυρίως τα hedge funds που έχουν πλέον στην κατοχή τους πολλά ελληνικά ομόλογα (περίπου 80 δισ. ευρώ σύμφωνα με την JPMorgan Chase), που λήγουν για παράδειγμα το Μάρτιο, επιθυμούν να μη συμμετάσχουν καθόλου ή να καθυστερήσουν την εθελοντική συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Με δεδομένο ότι προτιμούν το γρήγορο κέρδος, θα έχουν μεγαλύτερο όφελος εάν εισπράξουν την αποπληρωμή του δανείου κατά την ωρίμανση των ομολόγων. Παράλληλα επισημαίνεται ότι μέχρι στιγμής από τις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα σημειώθηκαν δύο αποχωρήσεις: τη γερμανική ασφαλιστική Talanx και το ισπανικό hedge fund Vega Asset Management που δήλωσαν δημόσια ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή.

Εάν και άλλοι επενδυτές τους ακολουθήσουν, τότε η Ελλάδα ίσως αποτύχει να διασφαλίσει τη συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους, που πριν από λίγους μήνες έμοιαζε να βρίσκεται κοντά στην επίτευξή της, γράφει η εφημερίδα.

«Έτσι αν και η Ελλάδα είναι ήδη χρεωκοπημένη, κάποιοι επενδυτές αγοράζουν και κρατούν το βραχυπρόθεσμο χρέος της χώρας καθώς στοιχηματίζουν ότι τουλάχιστον τον Μάρτιο η Αθήνα θα πληρώσει τους πιστωτές της» υπογραμμίζει η International Herald Tribune και αναφέρει ότι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες πούλησαν τα ελληνικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους σε βρετανικά hedge funds και άλλους ανεξάρτητους αγοραστές.

«Ωστόσο καθώς οι συνομιλίες παρατάθηκαν πολλές από αυτές τις τράπεζες, ιδιαίτερα μεγάλοι κάτοχοι στην Γαλλία και την Γερμανία, πούλησαν τα ομόλογα τους. Ανάμεσα στους αγοραστές ήταν hedge funds του Λονδίνου και άλλοι ανεξάρτητοι επενδυτές που τώρα αμφισβητούν γιατί θα πρέπει να δεχθούν μία απώλεια εάν τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα ανταποκριθεί στις πληρωμές της» σημειώνει η εφημερίδα.