Ο Πωλ Τόμσεν δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Μάλλον δε χρειάζεται καν συστάσεις. Τον ξέρουμε καλά όλοι οι Έλληνες ως εκπρόσωπο του ΔΝΤ στη χώρα και ως νούμερο 1 της τρόικας.
Και καλύτερα όλων τον ξέρουν οι τσέπες μας, τις οποίες αδειάζει με απίθανη συστηματικότητα εδώ και ενάμισυ χρόνο.
Εκείνο που δε γνωρίζαμε αλλά μάθαμε, είναι ότι ο «πολύς» Πωλ Τόμσεν ενδέχεται να μην μακροημερεύσει στη θέση του, καθώς αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός εκείνων (εντός ΔΝΤ) που αμφισβητούν τις ικανότητές του.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Στην Ελλάδα έχει αποτύχει πλήρως το πρόγραμμά του, αν και στους προϊσταμένους του ισχυρίζεται ότι για το κακό αποτέλεσμα ευθύνονται οι κακομαθημένοι Έλληνες, που αρνούνται να… φτωχύνουν!
Μάλιστα.
Τα ίδια μηδαμινά αποτελέσματα, όμως, έχει φέρει και στην Πορτογαλία. Μήπως και εκεί φταίνε οι Έλληνες; Μια εξήγηση θα ήταν ότι έχουν ξεμείνει αρκετοί «φουστανελάδες» στη Λισσαβώνα και στο Πόρτο από το Euro του 2004!
Αν δεν είναι αυτή η αλήθεια, μήπως να παραδεχτούμε ότι χάλασαν και οι υπάκουοι Πορτογάλοι, που έχουν ξεχάσει πια πόσα προγράμματα λιτότητας έχουν γευτεί;
Το μόνο που δε φαίνεται να φταίει, κατά τον κύριο Τόμσεν, είναι η αδιέξοδη υφεσιακή πολιτική που ο ίδιος έχει επιβάλλει!
Πληροφορίες από την έδρα του ΔΝΤ αναφέρουν, πάντως, ότι η Κριστίν Λαγκάρντ έχει αρχίσει να σκέφτεται το ενδεχόμενο να τον αποπέμψει. Πολύ περισσότερο που, ο νέος υπεύθυνος του ΔΝΤ για την Ευρώπη, πιστεύει ότι οι συντονιστές των προγραμμάτων στις διάφορες χώρες δεν πρέπει να προέρχονται από την ίδια ήπειρο. Δηλαδή, οι υπεύθυνοι για την Ελλάδα και την Πορτογαλία θα έπρεπε να είναι από άλλη -πλην Ευρώπης- ήπειρο.
Όμως, ο Πωλ Τόμσεν είναι Δανός (και ο μόνιμος αντιπρόσωπος στην Αθήνα ο Μπόμπ Τραα, Ολλανδός).
Άρα;
Άρα, δεν αποκλείεται ο «κομψός Δανός», ο «κύριος μπλε μάτια» ή αλλιώς ο εμπνευστής της ακραίας υφεσιακής πολιτικής, που έχει γονατίσει τα ελληνικά νοικοκυριά, να μας αποχαιρετήσει μετά από λίγο καιρό.
Φαίνεται ότι η κυρία Λαγκάρντ έχει αρχίσει να αναρωτιέται ό,τι και ο απλός κόσμος:
Πόσα πτυχία Οικονομικών από τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια του κόσμου, και πόση συσσωρευμένη εμπειρία στην αντιμετώπιση διεθνών κρίσεων πρέπει να διαθέτει κάποιος για να προωθήσει μια πολιτική συνεχών περικοπών στους μισθούς και της συντάξεις;
Πόσα διδακτορικά πρέπει να έχει ο ειδικός που θα επιβάλει διαρκώς φόρους, έκτακτες εισφορές στα εισοδήματα -ενίοτε και δυο το χρόνο- ειδικά τέλη στα ακίνητα και αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες;
Μόνο τον αέρα που αναπνέουμε δεν έχει φορολογήσει ο κύριος Τόμσεν.
Η αγορά έχει πεθάνει, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. Το αγαθό, πλέον, δεν είναι η καλή δουλειά, αλλά η ύπαρξη δουλειάς. Η ανεργία στους νέους μέχρι 25 ετών πλησιάζει το 50% και οι νέοι επιστήμονες ψάχνουν τρόπο να φύγουν στο εξωτερικό σε αναζήτηση καλύτερης τύχης.
Εντάξει, είναι πολλά που δεν έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Πρώτο και σημαντικότερο ότι δε διαπραγματεύτηκε τίποτε, ως όφειλε να κάνει. Δεν μπόρεσε να ελέγξει τη φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα να πληρώνουν ξανά και ξανά τα μόνιμα υποζύγια, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Και, βέβαια, δεν προχώρησε στη μείωση του δημόσιου τομέα, δεν έκανε ούτε μια αποκρατικοποίηση, δεν περιόρισε τη τερατώδη γραφειοκρατία για το άνοιγμα μιας επιχείρησης και δεν άνοιξε καν τα κλειστά επαγγέλματα. Αλλά για την ύφεση δε μπορούσε να κάνει τίποτα.
Ο κύριος Τόμσεν και η παρέα του ευθύνονται αποκλειστικά γι’αυτό. Είναι, άραγε, τελείως άσχετοι ή απλώς ήθελαν να γονατίσουν την Ελλάδα;
aixmi