09 Ιανουαρίου 2012

«Γνώριζαν όλοι για το πάγωμα των προστίμων»... Βενιζέλος, Παπακωνσταντίνου, Οικονόμου...

Μετά από δέκα μήνες στον 8ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, στην οδό Καραγιώργη Σερβίας, ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Γιάννης Καπελέρης κλήθηκε να περάσει την έξοδο, προκειμένου να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, που τον εγκαλεί για απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Είχε προηγηθεί υποβολή παραίτησης και η ανάκλησή της, στη συνέχεια, από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη και οι καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο τους, που προκάλεσαν πολιτικό «σεισμό».

Μιλώντας στη Real news, ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών υπεραμύνεται των χειρισμών του σχετικά με το σύστημα «Ηφαιστος» και τονίζει ότι όλες του οι ενέργειες έγιναν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου. Ωστόσο, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του, ένιωσε -όπως λέει- και ο ίδιος την επιθυμία να αποχωρήσει από το υπουργείο, για λόγους ηθικής τάξης. «Το συζητήσαμε με τον υπουργό, μου ζήτησε την παραίτησή μου, κι εγώ συμφώνησα να παραιτηθώ για λόγους αξιοπρέπειας. Από τη στιγμή που ασκήθηκε η δίωξη, δεν θα μπορούσα να παραμείνω στη θέση μου», τονίζει.

«Δεν παρανόμησα»

Από τη θέση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ, βρέθηκε αντιμέτωπος με το λαθρεμπόριο, το οποίο -τονίζει- δεν δίστασε να πολεμήσει. «Οι εκπρόθεσμες ενημερώσεις του συστήματος «Ηφαιστος» δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση λαθρεμπόριο καυσίμων. Το λαθρεμπόριο εντοπίζεται με επισταμένους ελέγχους. Κατά τη θητεία μου στο ΣΔΟΕ, δεν δίστασα να δώσω μάχη με τα κυκλώματα λαθρεμπορίου καυσίμων και τα αποτελέσματα της μάχης αυτής έχουν καταγραφεί. Δεν έχω φίλους βενζινοπώλες που θέλησα να τους βοηθήσω. Αλλωστε, δεν μπορεί όλοι οι 3.500 πρατηριούχοι να είναι φίλοι μου. Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για μια φωτογραφική διάταξη, αλλά για μια διαδικασία που έγινε δημόσια με πλήρη διαφάνεια. Είμαι όρθιος, γιατί ξέρω ότι δεν έχω κάνει τίποτα παράνομο».

Κρίσιμη συνάντηση

Στην κρίσιμη συνάντηση με τους βενζινοπώλες, στην οποία αποφασίστηκε να «παγώσουν» τα πρόστιμα εν όψει νομοθετικής ρύθμισης, συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου. Ο Γ. Καπελέρης εξηγεί τι προηγήθηκε σχετικά με την υπόθεση των προστίμων. «Τον Ιούνιο, οι εκπρόθεσμες ενημερώσεις του “Ηφαιστος” εστάλησαν στο ΣΔΟΕ, ώστε να συνταχθούν οι εκθέσεις και να κινηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Τον Ιούλιο ενημέρωσα με εγκύκλιο τις εφορίες ότι θα τους αποσταλούν οι καταστάσεις, ώστε να προχωρήσουν στον καταλογισμό. Το σύστημα, ωστόσο, παρουσίαζε δυσλειτουργίες, τα πρόστιμα ήταν υπέρογκα και χιλιάδες επιχειρήσεις θα βρίσκονταν εκτός αγοράς. Τον Αύγουστο έγινε μια συνάντηση με τις ομοσπονδίες βενζινοπωλών, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου. Ολοι συμφωνήσαμε ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, καθώς αν όλες αυτές οι επιχειρήσεις έβγαιναν εκτός μητρώου, δεν θα υπήρχε τρόπος ομαλής τροφοδοσίας της αγοράς με καύσιμα. Τότε, ενημέρωσα με νέα εγκύκλιο τις εφορίες να μην προχωρήσουν στην είσπραξη των προστίμων, εν όψει νομοθετικής ρύθμισης. Τα πρόστιμα “πάγωσαν”, δεν διαγράφηκαν, θα ήταν στη συνέχεια απαιτητά από το Δημόσιο».

Παρεμβάσεις

Ο Γ. Καπελέρης δηλώνει πλήρη άγνοια σχετικά με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι η υπόθεσή του ήταν ανάμεσα σε αυτές που προκάλεσαν πολιτικές παρεμβάσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη. «Ουδέποτε ζήτησα από πολιτικό πρόσωπο να παρέμβει υπέρ μου στη Δικαιοσύνη. Ακόμα και αν κάποιος αυτοβούλως αποφάσισε να τους τηλεφωνήσει, φαντάζομαι ότι θα με είχε ενημερώσει σχετικά. Αλλά τίποτα τέτοιο δεν συνέβη. Δεν υπήρξε παρέμβαση από πολιτικούς», υπογραμμίζει ο πρώην γενικός γραμματέας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη: «Οι εισαγγελικές Αρχές έκριναν ότι πρέπει να μου ασκήσουν δίωξη. Δεν νιώθω ότι με άδειασε η ηγεσία του υπουργείου, γιατί η επίμαχη εγκύκλιος είχε τη δική μου υπογραφή. Η νομοθετική ρύθμιση μεν καθυστέρησε, αλλά λόγω των πολιτικών εξελίξεων υπήρχαν άλλες προτεραιότητες για την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι θα αποδειχθεί πως σε καμία περίπτωση δεν παρανόμησα και δεν έβλαψα το Δημόσιο. Ας αποφανθεί η Δικαιοσύνη, της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη».

«Το “Ηφαιστος” δεν ήταν αποτελεσματικό»

Οι έγγραφες εξηγήσεις του πρώην γενικού γραμματέα στον οικονομικό εισαγγελέα.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η είδηση ότι ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Γιάννης Καπελέρης καλείται να καταθέσει ως ύποπτος για απιστία, σχετικά με ανείσπρακτα πρόστιμα από λαθρεμπόριο καυσίμων, έπεσε σαν βόμβα στο υπουργείο Οικονομικών. Είχε προηγηθεί η παραίτηση του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλλη, με καταγγελίες περί ανείσπρακτων προστίμων που προκάλεσαν εισαγγελική παρέμβαση. Η Real news φέρνει σήμερα στο φως την κατάθεση του Γ. Καπελέρη στον οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη, στην οποία ο τότε γενικός γραμματέας παραθέτει πλήρη στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος «Ηφαιστος», που σχεδιάστηκε από ιδιωτικό φορέα το 2008 για την ηλεκτρονική παρακολούθηση της διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης, από το στάδιο τελωνισμού μέχρι και την πώληση στον τελικό καταναλωτή. «Το καλοκαίρι του 2010, λόγω προβλημάτων που εμφάνισε η λειτουργία του εν λόγω συστήματος, αλλά και της αναποτελεσματικότητάς του στην καταστολή του λαθρεμπορίου καυσίμων για το οποίο εφαρμόστηκε, συστήθηκε επιτροπή αξιολόγησής του, η οποία είχε διαπιστώσει τις ακόλουθες αδυναμίες: από τη έναρξη εφαρμογής του συστήματος «Ηφαιστος» ανέκυψαν προβλήματα που, κυρίως, οφείλονταν στο γεγονός ότι προ του σχεδιασμού του συστήματος δεν έγινε καταγραφή των τελωνειακών και φορολογικών διαδικασιών και ανάλυση των απαιτήσεων από μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αδυναμίες και προβλήματα στην αξιόπιστη λογιστική παρακολούθηση των εισπραττόμενων και επιστρεφόμενων φόρων μέχρι 31/12/2010. Περαιτέρω, υπήρξαν προβλήματα που αφορούσαν διοικητικά κενά, όπως το θέμα καθορισμού της αρμόδιας υπηρεσίας διαχείρισης του συστήματος», αναφέρει ο πρώην γενικός γραμματέας.

Αυστηρότητα

Οπως εξηγεί ο Γ. Καπελέρης, στις 2/6/2011 η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έστειλε στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ τα παραστατικά που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα στο «Ηφαιστος» το πρώτο πεντάμηνο του έτους, για τις περαιτέρω ενέργειες. «Το πλήθος των εκπρόθεσμων κινήσεων που απεστάλησαν στις περιφερειακές διευθύνσεις ΣΔΟΕ είναι 44.568 παραβάσεις σε 3.532 επιχειρήσεις», σημειώνει. Στο υπόμνημά του προς τον οικονομικό εισαγγελέα περιγράφει την αυστηρότητα του άρθρου για την επιβολή προστίμων, επισημαίνοντας ότι «σε περίπτωση που αυτές οι πράξεις ή παραλείψεις διαπραχθούν από την ίδια επιχείρηση δεύτερη φορά, το μέλος αυτό διαγράφεται από το μητρώο».

Παράλληλα, παραθέτει και τα συμπεράσματα των ελεγκτών του ΣΔΟΕ που ασχολήθηκαν με την υπόθεση: «Η αυστηρότητα του συγκεκριμένου άρθρου, με την οποία κολάζονται οι παραβάσεις της εκπρόθεσμης καταχώρησης, έχει επισημανθεί από τις περισσότερες περιφερειακές διευθύνσεις ΣΔΟΕ, μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο των στοιχείων που απεστάλησαν από τη ΓΓΠΣ και τη διαπίστωση ότι σε πολλές περιπτώσεις τα πρόστιμα είναι διπλάσια και τριπλάσια και αυτής ακόμα της συνολικής αξίας των ετησίως διακινούμενων προϊόντων τους».

Δ. Σπινέλλης: «Αδυναμία εφαρμογής του συστήματος»

Η «R» αποκαλύπτει το επίμαχο έγγραφο του Διομήδη Σπινέλλη, που εστάλη στις 19/9/2011 στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στον αναπληρωτή υπουργό Παντελή Οικονόμου, στον γενικό γραμματέα Γιάννη Καπελέρη και στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη. Ο Δ. Σπινέλλης εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τη λειτουργία του συστήματος και προτείνει οι περιπτώσεις μη καταχώρησης, εκπρόθεσμης, ή ανακριβούς καταχώρησης των συναλλαγών πετρελαίου θέρμανσης να εκλαμβάνονται ως απλές τελωνειακές παραβάσεις. Συγκεκριμένα, ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων αναφέρει στο έγγραφό του: «Από τη συνεργασία μας με τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ προέκυψε προβληματισμός σχετικά με την αυστηρότητα των κυρώσεων που προβλέπονται για τα μέλη ΔιακινητώνπετρελαίουΘέρμανσης (ΔΙΠΕΘΕ) που έχουν παραβεί τις παραπάνω διατάξεις, με αποτέλεσμα την αδυναμία υποβολής τους. Προφανώς, η αυστηρότητα στόχευε στην εξασφάλιση εμπρόθεσμης καταχώρησης των κινήσεων των μελών στο Πληροφοριακό Σύστημα ΔιαχείρισηςπετρελαίουΘέρμανσης, όμως είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία εφαρμογής της στην πράξη. Δεδομένου ότι οι εκπρόθεσμες κινήσεις διαπιστώνονται αυτόματα από το πληροφοριακό σύστημα, προτείνουμε να συνιστούν απλές διοικητικές-τελωνειακές παραβάσεις και να αποστέλλονται στις αρμόδιες τελωνειακές Αρχές προς βεβαίωση ή και είσπραξη, χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες καθυστερούν την είσπραξη εσόδων». Το συγκεκριμένο έγγραφο κατατέθηκε από τον Δ. Σπινέλλη στις 3/11/2011, στον οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
real.gr