Στις 5 το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, την ώρα που συνεχίζονται οι κρίσιμες συνομιλίες για το PSI, αλλά και οι σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση.
«Σήμερα είναι μία ακόμη δύσκολη μέρα. Προσέρχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου για την ανάγκη δύο διαπραγματεύσεων. Μία με την τρόικα και μία με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, για να δούμε εάν και πόσο μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος, αυτό το οποίο έχουμε μπροστά μας. Η προχθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή δεν μας ενθαρρύνει», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, εν όψει της συνάντησης.
Η κυβέρνηση θα έχει σήμερα νέες συνομιλίες με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF). Σύμφωνα κύκλους του υπουργείου Οικονομικών στη χθεσινή συνάντηση σημειώθηκε «μεγάλη πρόοδος». Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Διεθνές Χρημαπιστωτικό Ινστιτούτο.
Όπως διευκρίνισαν οι πηγές, μετά τη συνάντηση του κ. Νταλάρα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, η πρόοδος αφορά τεχνικά, νομικά αλλά και σε άλλα ζητήματα.
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν πως πρέπει να γίνει πολλή δουλειά «γιατί έχουμε ταυτόχρονα τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα. Είναι όλα πάρα πολύ πυκνά, δύσκολα και κρίσιμα. Αισιοδοξία υπάρχει γιατί πρέπει να ζήσει η χώρα και να προστατέψουμε τους πολίτες γιατί έχουν υποστεί πολλά».
Για σημαντικά σημεία συναντίληψης επί τεχνικών και νομικών ζητημάτων κάνει λόγο στη δική του ανακοίνωση το IIF.
Aισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας για το PSI εντός των επόμενων ημερών δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός λίγο πριν τη συνάντησή του με τον επικεφαλής των τραπεζιτών.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, τόνισε παράλληλα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη νέα σύμβαση το αργότερο έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, προσθέτοντας ότι η χώρα μας έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με εμφανή αποτελέσματα, αν και όπως παραδέχθηκε, υπάρχουν αποκλίσεις στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο Πρωθυπουργός προέβλεψε ότι σημάδια μέτριας ανάπτυξης θα εμφανιστούν το 2013, ενώ εκτίμησε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 9,5% του ΑΕΠ το 2011.
Παράλληλα δήλωσε ότι συμμερίζεται τη δυσαρέσκεια των πολιτών σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και την αγωνία τους για τις προοπτικές της Ελλάδας. «Πιστεύω ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού αναγνωρίζει την ανάγκη για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς τέλος γιατί αποφάσισε να αφήσει την ακαδημαϊκή του καριέρα για να αναλάβει τα ηνία της χώρας σε μια τόσο δύσκολη εποχή, ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι ήθελε να συμβάλει στις προσπάθειες της χώρας να ξεπεράσει την κρίση.